2007. aasta sündmused näitasid, et perimeetri ehk kõigi interneti välisühenduste sulgemine on efektiivseim viis küberrünnakute peatamiseks, leiab Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori küberturbe valdkonna asetäitja Toomas Vaks. Juhul kui Eesti suurimad rahaserverid asuksid välisriigis, tähendaks selline käik majandusele sisulist nokauti, kirjutab Eesti Päevaleht.

Konkreetse eesti raha liigutamist kontrollivate serverite äraviimise tähtajaga on välja tulnud Swedbank, kellel valmis paari nädala eest Stockholmis uus andmekeskus, kuhu kolitakse mööda Rootsit laiali laotatud väiksemad keskused ning 2015. aastaks ka praegu Eestis asuv Baltikumi filiaalide tööd juhtiv tsenter. Moodsad sõnaühendid „infrastruktuuri moderniseerimine” ja „strateegia uuendamine” tähendavad aga neljast andmekeskusest kahe alles jäämist, mis küll suurendavad ärikasumit, kuid kahandavad hädaolukorras meie võimalusi kaitsta oma raha andmeid.

Ka Swedbanki grupi IT infrastruktuuri ja operatsioonide üksuse juht Aivo Adamson kinnitas kolimisplaane. „Meil ei ole tarvis omada mitmeid andmekeskuseid üle grupi, eesmärk on neid konsolideerida. Aga teenuste kvaliteet püsib endiselt samal tasemel,” kinnitas Adamson.