Restardi küsitluses osalesid 25 IT-eksperti: teiste hulgas Allan Martinson, Sten Tamkivi, Taavi Kotka, Tarvo Tamm, Indrek Vainu, Rain Rannu, Jüri Kaljundi ja Heikki Haldre.

Igaüks nimetas kolm firmat ja kolm arvamusliidrit. Tulemuseks saadi 18 inimest ja 26 ettevõtet, kellest tehakse pikemalt juttu Kuku raadio eetris 31. detsembril kell 16. Edetabelit kommenteerivad Arengufondi investeerimisspetsialist Enn Metsar ning eesti interneti veteran Allan Martinson.

Eest IT-valdkonna autoriteetseimad arvamusliidrid:

1. Sten Tamkivi 43% (maksimumist - 100% oleks siis, kui kõik 25 osalejat annaksid talle esikoha)
Eesti Skype'i juht, Eesti presidendi nõunik

2. Allan Martinson 39%
Ettevõtja (BNS, Microlink, Delfi, Kurat.com), investor (Flirtic.com)

3. Andrei Korobeinik 23%
Ettevõtja (Rate.ee, Flirtic.com), investor (300.MG), Riigikogu liige

4. Linnar Viik 16%
IT-Kolledži õppejõud

5. Taavi Kotka 14%
Webmedia asutaja ja juht, ITL-i president

6. Rain Rannu 10%
Mobi ja Fortumo asutaja

7. Jüri Kaljundi 10%
CV Online'i kaasasutaja, Talentag'i asutaja, ettevõtja, startup-community aktivist

8. Toivo Annus 7%
Skype, Edicy, Ambient Sound Investment

9. Ahti Heinla 6%
Skype, Ambient Sound Investment, “Teeme Ära” initsiatiiv

10. Hardi Meybaum 4%
Grabcad-i asutaja

Esikümnesse ei mahtunud näiteks Eesti president Toomas Hendrik Ilves (11. koht) ning maailmakuulsa Garage48 looja Ragnar Sass (12. koht).

100% saaks inimene siis, kui kõik 25 vastanut annaksid talle esikoha.

Firmade arvestus (companies to watch in 2012):

1. ZeroTurnaround 38%
Webmedia spin-off, nende toode JRebel teeb Java-keeles arendamise kiiremaks. Aastal 2011. nimetas neid EAS “Aasta innovaatoriks”. Firma juht ja asutaja on Evgeni Kabanov. Klientide seas on IBM, Oracle, Lufthansa jpm.

Sten Tamkivi, Eesti Skype juht (3 punkti):
2012 saab näha, kui sujuvalt läheb riski-investori vahetusest (Webmedialt Bain Capitalile) planeeritav käiguvahetus, kas praegusele muljetavaldavale kasutaja- ja käibekasvule järgneb tõeline nn "hokikepp". Kõrvalt vaadates on mulle sümpaatne ka ZeroTurnaround firma piiridest välja vaatav rõõmus nohikukultuur - 50-100 töötaja vahel on just see koht, kust kiire kasvuga katki minemata edasi minna aitavad just pehmed väärtused ja unikaalne kultuur.

Taavi Kotka, ITL-i president, Webmedia juht (3):
Nad ei ole enam väga startup Eesti mõistes aga kindlasti maailma mõistes. Ettevõte on kasumis ja tal on head investorid kuid suuremaks läbilöögiks vajab ta uuel tasemel CEO-d, müüki ning tooteportfelli visiooni realiseerimise edukat starti. 2012 on neile murranguline aasta, sest kui meeskond kõige sellega toime tuleb on ZT 2014 aasta lõpuks Eesti suurima väärtusega tarkvaraettevõte.

2. Grabcad 30%
CAD-inseneeride "Facebook", Arengufondi investeering, maineka võistluse Seedcamp võitja. Peakontor Bostonis, arendus toimub Tallinnas. Firma asutaja on Hardi Meybaum.

Mart Parve, IT-ajakirjanik (2):
GrabCad on minu arust seadnud positsiooni sisse täiesti uuele kujunevale turule. Mäletame, kuidas digitaalne revolutsioon ehk muusika tegemine, jagamine ja kuulamine "demokratiseeris" tänu tehnoloogiale? Sama on tegelikult tasapisi juhtumas esemete tootmisega - CNC, 3D-printimine jms tehnoloogiad muutuvad aina kiiremini kättesaadavaks. Alguses aina rohkematele ettevõtetele ning siis ka aina rohkematele eraisikutele. Ning GrabCad on selles valdkonnas valmis nagu Napster kunagi MP3-valdkonnas. Võib-olla on 2012 suureks läbimurdeks liiga vara, aga põhimõtteliselt on valitud huvitav sektor.

3. Erply 20%
Ettevõtete ressursihaldussüsteemi arendaja, Seedcampi võitja, "startup company to watch 2011 by Wall Street Journal". Ettevõttesse on investeerinud maailma kuulsaim IT-investor Dave McClure.

Kristjan Hiiemaa, Erply asutaja (1):
Ma usun sellesse firmasse väga. Ilmselt 2012 saab olema oluline läbimurdeaasta, kui õnnestub ükski suur tehing (n PayPal, Groupon vms), siis on tulevik väga helge ja rahavoog garanteeritud

4. Fortumo 14%
Üks Tartu "Silicon Alley" firmadest, eduka mobiilfirma Mobi spin-off. Asutajad on Rain Rannu ning Martin Koppel. Tegemist on mobiilmaksete platvormiga, mis opereerib 40 riigis ja mida kasutab näiteks mängu Angry Birds tootja Rovio.

Ivar Siimar, angel investor, WNB project (2):
Hea tiim, selged eesmärgid, püsivad enam-vähem graafikus, selge ja defineeritud visioon, kolinud Silicon Valley-sse, st. klientide kõrvale. NB! rahavoog on positiivne! Teisel kohal selle pärast, et neist ei pruugi nii suurelt kuulda, kuna saavad ilmselt rahaliselt endaga hakkama ja suurt kära ei vaja.

5. Flirtic 13%
Uue põlvkonna tutvumissait - erinevalt klassikalisest tutvumissaidist ei pea kasutaja profiili täitma või otsingut kasutama. Asutajad on Andrei Korobeinik ja Andres Susi, juhatuse esimees on Yahoo VP April Henry. Seed-roundi investor on Almaz Capital (juhtivad investorid Cisco ning EBRD).

Andres Susi, Cherry.ee asutaja, Flirtic.com asutaja (3):
Flirtic'ul on hea tiim, unikaalne toode ja esimesed positiivsed tulemused. Järgmisel aastal selgub, kas tänane tiim suudab toodet edukalt välisturgudele viia. Kui see õnnestub, siis tegemist võib olla esimese eesti startupiga, mis on B2C mudeliga globaalsel turul edukas.

6. Publification 12%
Raamatute kirjastamise platvorm - ühes kohas saad oma e-raamatut luua, promoda, müüa ning lugeda. Firma osales Inglismaa kiirendis Springboard.

Yrjö Ojasaar, jurist, ettevõtja, investor (3):
Skaleeritav autorite platform ülikiiresti kasvavas nishis (self-publishing/ eBooks) .
2011 UK Springboard kiirendi graduate,
Detsember 2011 investeering NorthStar ventures;
19 Jan 2012 esimine raamat publitseeritakse platformil
Mitmed VC'd on huvitatud järgmise roundi (A round) investeeringust ning läbirääkimised on alustatud

7. Transferwise 7%
Skype valuutavahetuse jaoks, firma asutaja on Skype-i esimene palgatöötaja Taavet Hinrikus. Firma opereerib Inglismaal.

Sten Tamkivi (2):
Kasutajalt kasutajale valuutavahetusteenuse pakkuja jaoks on 2012 märgiline. Senised esimesed EUR-GBP sammud on olnud paljulubavad, aga läbimurre massidesse tuleb (või ei tule) just uuel aastal planeeritava EUR-USD äriga.

8. Fits.me 6%
Virtuaalne proovikabiin, Arengufondi investeering. Firma asutaja on Heikki Haldre.

Taavi Kotka (1):
Fits.me on läbi aegade enim rahvusvahelist tähelepanu saanud Eesti start-up ning kui nad endale uut CEO-d suveks ei leia, kes selle ettevõtte järgmisele levelile aitaks, siis on senine meeskond läbikukkunud.

9. 300.MG 6%
Ameerika kiirendi 500 Startups vilistlane, paneb kogu sinu äriga seotud informatsiooni kokku ja annab sellest mugavat ülevaadet. Firma asutajad on Mark Kofman ja Anton Litvinenko.

Kristjan Hiiemaa, Erply looja (3):
Kiirelt arenevad, head kogemused varasemast, B2B tootel on kindlasti nish olemas.

10. Creative Mobile 6%
Eesti firma, mis lõi maailma populaarseima mobiilse automängu - 25 miljonit allalaadimist Android ja iOS platvormidel.

Enn Metsar, Arengufond investeerimisekspert (3):
Üks edukaimaid mobiilimängude tootjaid. Minul on usku nende pipeline'i ning näen, et 2012 saavad nende mängud samavõrd tuntud nimeks kui Rovio Angry Birds.

Esikümnest jäid välja näiteks tark lillepott Click&Grow (14. koht), Peep Vainu startup Pipedrive (16. koht) ja eesti naiste lemmik Cherry.ee (25. koht).

Restart on KUKU raadios teist hooaega igal laupäeval eetris olev IT-äri saade, mis on suunatud otsustajatele, kellele IT-äri korda läheb. Saadet juhivad Riigikogu liige ja IT-ettevõtja Andrei Korobeinik ning internetiturunduse spetsialist Henrik Aavik. Saadet saab kuulata Raadio 1-s ja jälgida Facebook-i lehel.