Möödunud aasta oktoobris aitas Kolumbia politsei Eesti keskkriminaalpolitseil tabada Teet Vunderi ja Kaido Raudla, kes püüdsid Kolumbias tegutsenud kaasosalise kaudu DHL-i postipakiga toimetada Eestisse umbes 70 grammi kokaiini koguväärtusega üle 90 000 krooni. Saadetise avastas juba Bogotas Kolumbia politsei.

Kolumbia on vaieldamatult Ladina-Ameerika kõige halvamainelisem riik. Läbi püssirohusuitsuste kaadrite CNN-is teame Kolumbiat põhiliselt just tänu kolmele nähtusele — kokaiinile, smaragdidele ja tohutule viletsusele, mis seal valitseb. Riik kannab küll nime Ameerika avastaja järgi, kuid kohalikud ise on ta naljatamisi ümber ristinud — Locombia ehk hull riik. Mis õieti toimub Kolumbias?

53aastane Kolumbia ajalehetoimetaja Pedro-Luis Mogollon (pildil) teab liigagi hästi, mida tegelikult tähendavad tema kodumaa süngeks firmamärgiks saanud narkoäri ja korruptsioon. Mogolloni naise onu elas Medellinis, Kolumbia ühe kurikuulsama narkokartelli kodulinnas. Ühel kenal päeval viis aastat tagasi märkas vanahärra, kuidas tema naabruses asuvasse laohoonesse tassiti suur hulk eetrit, mis on üks kokaiini töötlemise põhikomponente. Ta usaldas oma tähelepanekud Medellini sõjaväeülemale. Kolm päeva hiljem mõrvati uudishimulik papi keset päist päeva — valgusfoori taga tema kõrval peatunud mootorrattalt täristati tema sõiduk automaadist sõelapõhjaks.

Kolumbia on ajakirjanikele maailma ohtlikumaid paiku. Ainuüksi oma naise onu surmast jutustamise eest võidaks talle kuul pähe kihutada, avameelitseb Pedro-Luis Mogollon, kes juhib miljonilise elanikkonnaga Cartagena suurimat päevalehte El Universal. Kariibi mere rannikul asuva Cartagena kolm viimast linnapead lõpetasid pistisevõtmise ja pettuste tõttu trellide taga. Suurt rolli selles paljastuses mängisid El Universali ajakirjanikud. Lehe vastutava väljaandja kabinetis seisab vitriinis Kolumbia presidendi tänutäheks kingitud kõrge autasu korruptsiooni vastu võitlemise eest.

Mogolloni sõnul on tänapäeval narkoäri kontrollijate rolli üle võtnud guerillad, kes küll meelemürgi müümisega ei tegele, kuid rahastavad oma tegevust kokakasvatajate kaitsmise ning inimröövidega.

Vaid paaritunnise sõidu kauusel Cartagenast on piirkondi, mida kontrollivad valitsusvastased. Kohalikud soovitavad tungivalt neid teid kasutada ainult päevavalgel. Teravdatud tähelepanust räägivad kontrollpunktid maanteedel, mis algavad juba mõni kilomeeter suurlinna piirist. Ja siinsetel püssimeestel pole enam naljatuju. Salaja filmitud kaadrid kontrollpunktist oleksid peaaegu lõppenud Pealtnägija kaamera konfiskeerimisega.