Eeldusel, et paljas veenmine ja elu ise riigikeele vajalikkust selgeks ei tee, tellis haridusministeerium saja tuhande krooni eest veel reklaamklipi kah, mida oleks hea PBK kanalis näidata. Et oleks puust ja punane, vist sellepärast. Pea minutipikkune klipp kujutab endast moedemonstratsiooni, kus selgub, et üha enam on moodi tulemas eesti keele oskamine.

Olles klipi ehmatusega ja naeru tagasi hoides ära vaadanud, tahaks kahe käega peast kinni võtta ja oiata. No kus on haridusministri ja integratsiooni-inimeste silmad ja mõistus, kui nad näitavad ainsas Eesti venelastele mõeldud telekanalis nii hirmsat reklaami? Vanaaegsed Harri Egipti reklaamid on selle, aastal 2007 toodetud reklaami kõrval suisa kuld.

Kellele tuli küll pähe panna noored tüdrukud, voodrisiidist nadid kleidikesed seljas, mööda poodiumi marssima? Näidake kedagi, keda peibutaks eesti keeles geograafiat õppima lohvakates madrusekostüümides tüdrukud? Natuke nägusam on muhu rahvarõivais blondiin, kellele poisikesed saalis hõiskavad: “Vau, vjaga lahe, vjaga lahe!”

Klipi lõpus kõlav hüüdlause “Znat estonski, ostavatsa russkim, tšuvstvovat sebja doma!” (osata eesti keelt, jääda venelaseks, tunda end kodus) mõjub täiesti irooniliselt, sest nii algelist reklaami vaadates ei saa kuidagi pahaks panna, kui venelased ei tahagi eesti keelt osata — sest milleks on vaja õppida selle rahva keelt, kes reklaamib oma emakeelt nii tobedalt.

Kuulda on, et ministeeriumil on plaan seda reklaami ka muudes kanalites näidata. Parem oleks, kui seda ei tehtaks, sest eestlastel on sellist asja piinlik vaadata ja venelastel ilmselt ka. See on ehtne antireklaam, mis jääb tõesti meelde oma tobeduse poolest, kahju küll.