Arstide palgakõnelused (peenemalt öeldes läbirääkimised tervishoiu üldise rahastamise üle) on läbi, aga see, et arstid steikima ei hakka, pole sugugi kindel. Nimelt peavad haiglajuhid veel otsustama, kas palgakokkulepe kõigile sobib.

Ja kui sobib, siis tähendab see seda, et arstid, kes said ennegi Eesti keskmisest palgast kõvasti suuremat palka, hakkavad saama veelgi rohkem raha. Ja mis põhiline (nagu ütles endine haiglajuht ja sotsiaalminister ja muidu asjatundja Toomas Vilosius), nüüdsest paraneb hoopis arstiabi kvaliteet.

Nii et rõõmustage, kõik haiged ja viletsad, kes te saite kõik need aastad väsinud arstide käest kehvemat ravi. Aga ravijärjekorrad pikenevad, sest teadke — mida parem on palk, seda paremaks läheb arstiabi kvaliteet, aga seda halvemaks läheb selle kättesaadavus, sest rahakad arstid ületunde ei tee.

Sama kinnitas haigekassa nõukokku kuuluv tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis — palgatõus nimetatud ulatuses ja tingimustel seab kahtluse alla arstiabi kättesaadavuse patsientidele 2008. aastal, sest haigekassa peab eelarves ümber jaotama või vähendama teisi kuluartikleid.