Sellegipoolest käisin nädalavahetusel pronkssõdurit tema uues asukohas Filtri tee kalmistul vaatamas. Pidi ju turismimagnet olema ja puha. Igatahes sel hetkel, kui mina sinna luusima sattusin, oli inimesi päris vähe. Enamik minusugused, lihtsalt lastega jalutama tulnud, ei mingit meelsust näitama ega kõnekoosolekut pidama. Lilli see-eest tohutult palju.

Olen tollel surnuaaial ennegi jalutamas käinud, sestap võin kinnitada, et kalmistu on erakordse hoolega korrastatud. Isegi tilluke, käest ära lastud kabel näis olevat mingi uuenduskuuri läbinud — või säratas ta kenamaks kaunis kevadpäike, ei tea. Igatahes kunagine klaasikillumeri oli kadunud. Lehed riisutud, vaat ei iga rohukõrrekegi sätitud. Paljudele haudele oli lilli toodud ja küünlad süüdatud, kunagine mahajäetuse mulje oli kadunud. Politseinikud muidugi siin ja seal.

Minu meelest ei ole paremat kohta pronkssõdurile võimalik leida. Ta tõesti sobib sinna — tundub, nagu oleks ta seal alati olnud. Olen nõus nendega, kelle meelest pole müüri talle enam toeks tarvis. Praegu harmoneerib ta ümbrusega erakordselt hästi. Ümbrus ja kalmisturahu laseb palju paremini märgata, et tegemist on kauni skulptuuriga. See langetud pilguga mees on ilus, saladuslik, ligitõmbav.

Seisku ta seal rahus. Eks inimeste huvid pöörduvad pikapeale tagasi harilikele radadele. Online-väljaannete mitmekordistunud lugejanumbrid pöörduvad oma tavapäraste suuruste juurde tagasi ning meediastaariks saanud pronksmees loovutab loetavamate lugude nimistus oma koha. Reedese päeva kokkuvõtted näitavad seda selgesti: Eesti Päevalehes oli pronkssõduriteema veel ainsana esikohal, ent SL Õhtulehe lugejaid huvitas enim hoopis Anne Veesaare abielulahutus, Postimehe publikut aga Britney Spearsi paljas ülakeha. Delfi lugejaskond aga klikkis kõige rohkem hoopis aasta seksikaimaks naiseks valitud Evely Ventsli pilti.