Toona viis see mehe lahkumiseni politsei ridadest, talle heideti ette mundriau solvamist. Mõni aeg hiljem aga selgus, et tal oli õigus vähemalt liikluspolitseinike osas — ja kuidas veel.

See oli 2005. aasta sügisel, kui avalikuks sai saladus, mis rahvasuus ringles juba kaua: liikluspolitseinikuga on võimalik kokku leppida, et eeskirja rikkumise eest ei järgne ametlikku karistust, kui silma kinnipigistamise eest pakkuda mõningast meelehead.

Eile langetatud Harju maakohtu otsuse näol on tegemist alles esimese astme kohtuotsusega, ning loodetavasti kaebab prokurör otsuse edasi. Siis saame teada, kas politseisüsteemis altkäemaksuvõtmiste koordineerimise laeks jääbki tingimisi karistus. Kokku karistati altkäemaksu võtmise eest 36 politseinikku — kõik vaid tingimisi.

Kui pronksiööl toime pandud seaduserikkumiste suhteliselt leebeid karistusi põhjendati riigi üldise karistuspraktikaga — ei saa olla rangem kui tavaliselt –, siis praegu paistab selge olevat ka järgmine asi: võta ja kombineeri riigiametis, palju tahad, ikka saad ainult tingimisi.

Seda kinnitab ka Livio Karro enda ajakirjandusele antud usutlus, milles ta oli juba eeluurimise ajal väga enesekindel — kui ka peaks süüdimõistev otsus tulema, ei tule see väga karm. Ja nagu näha, ta ei eksinudki.

Seega leidub kardetavasti nii mõneski riigisüsteemis “teadlikke” ametnikke, kes võtavad altkäemaksu sügava rahuga, teades, et vanaduspõlv või vähemalt kümmekond järgnevat aastat on kindlustatud. Vaevalt kõiki episoode kohtus tõestada suudetakse. Küll tahaks loota, et ma eksin.