Bussis kinnitan alati turvavöö ning bussijuhid tuletavad turvavöö kinnitamist sõidu alguses alati meelde. Tihti olen ma aga ainuke, kes turvavöö kinnitab, teised ei tee väljagi.

Mulle jäi silma Lux Expressi ja politsei kampaania, kus kutsutakse ülesse bussides turvavööd kinnitama, sest kui ise oled kinnitatud, aga teised reisijad mitte, siis on see kõigile ohtlik, ka nendele eeskujulikele turvavöö kinnitajatele nagu mina.

Avarii korral, äkkpidurduse või ka kokkupõrke ajal ei pea ju bussiiste koormusele vastu, kui mõni keskmine eesti mees peaks mulle otsa lendama. Tuleb välja, et kuigi ise olen tubli olnud ja tegin kõik endast sõltuva, et sõit oleks ohutu, ohustab teiste reisijate vastutustundetu käitumine minu tervist ja elu!

Kuidas peaksin sellises olukorras käituma? Täiskasvanud inimesele märkuse tegemine ei ole mugav ja kes teab, kuidas inimene reageerib. Kas pean pöörduma bussijuhi poole või kutsuma kohale politsei?

Teine mure on aga see, et bussides võiks ikka olla samasugused turvavööd nagu autos. See vöö, mis ainult kõhu pealt jookseb ei tundu nii usaldusväärne. Äkki seetõttu jätavadki inimesed need lahti?

Lux Expressi müügijuhi Sander Lõhmusel sõnul tuletavad Lux Expressi bussijuhid iga bussisõidu alguses ja ka suurtes vahepeatustes alati reisijatele meelde turvavöö kinnitamise vajalikkust. Bussijuhil ei ole võimalik kahjuks sõidu ajal kontrollida, kas kõik reisijad on turvavööga korrektselt kinnitatud. Turvavöö kasutamine linnadevahelises bussis, mis on turvavöödega varustatud, on kohustuslik ning kõik Lux Expressi ning Simple Expressi bussid on turvavöödega varustatud.

"Turvavöö, ka kahe punkti turvavöö, hoiab inimese liiklusõnnetuse korral paigal, st liiklusõnnetuse korral ei paisku ta istmelt minema. Kui kinnitamata sõitja paiskub oma istmelt edasi, ei pea üldreeglina eesoleva istme seljatugi sellele vastu ning vigastada võivad saada ka eesolevad reisijad. Usume, et sõbralik meeldetuletus kaasreisijale turvavöö kinnitamiseks on asjakohane ning kõigi huvides," sõnas Lõhmus.

Euronõuete kohaselt peab kolmepunkti turvavöö olema esiistmetel ning kõikidel ülejäänud istekohtadel hinnatakse turvalisuse tagamiseks vajalikuks kahepunkti turvavööd.