Sotsiaaltoetuste andmise eesmärk on ühene: anda toetust isikutele, kellel on selleks vajadus või kellel on ette nähtud õigus seda taotleda.

Lesbidele ei saagi selles osas midagi ette heita, nad ei eksinud avalduse esitamisel ühegi seaduse vastu ega kuritarvitanud ka oma õigusi muul moel. Fakt, et samasoolised isikud elavad koos ja kasvatavad kahe peale kokku kolm last, on tõene. Vald olekski pidanud lähtuma ainuüksi sellest seisukohast.

Selle juhtumi puhul räägime me inim- ja laste õigustest laiemalt. Kui riik soovib, et tema kodanikest kasvavad täisväärtuslikud riigikodanikud ja perekond vajab toetust või tal on õigus seda saada, siis tuleb seda ka anda, mitte mängida juriidilisi mänge. Viimsi vald aga otsustas minna just nimelt seda teed - teha 4040 krooni nimel JOKKi. See on summa, mille lesbipaar tegelikult toetusena küsis.

Mis oleks saanud siis, kui antud toetus oleks olnud lesbipaari jaoks hädavajalik, kui pere ei oleks saanud ilma selle toetuseta hakkama? See tekitaks aga omaette küsimuse – kuidas vastab selline keeldumine laste huvidele. Ilmselgelt ei vastagi.

Viimsi valla seisukoht, et nii võivad ju hakata toetusi taotlema ka kõik, kes mingi kommuunina koos elavad, on aga täiesti kahetsusväärne. Sellisel juhul oleks ju tegemist maksupettusega, Viimsi vald ei saa aga õigustada enda käitumist sellega, et mõned kodanikud võivad riiki petma hakata. Maksupettus on kuritegu ja see tuleb tuvastada. Inglismaal on samasooliste perekondade toetuste andmisel loodud spetsiaalne ametkond, kes tegeleb selliste maksupettuste kontrollimisega.

Kehtiv perekonnaseadus ei reguleeri, kes moodustavad perekonna. Perekonna mõiste on seaduses avatud mõiste, mis teisisõnu tähendab seda, et riik on jätnud iga inimese enda otsustada, kes tema perekonda kuuluvad. Fakt on see, et täna kehtiva seaduse alusel ei moodusta perekonda ainult abielus koos elavad isikud. Vastasel juhul tekiks küsimus, kes on mu ema, isa, vanaema või tädi, kui nad elavad kõik koos ühe katuse all. Kas nad peaksid siis abielluma, et olla perekond?

Kogu saaga tipp on aga see, et vald on nõus 4000 krooni pärast sisuliselt vilistama õiguskantsleri otsusele ja muutma valla määrust sotsiaaltoetuste andmisel. Miks vald tegeleb maksumaksja raha eest selliste jaburdustega ega seisa valla laste õiguste ja elukvaliteedi parandamise eest?

Kes on Viimsi vald, et võtab endale õiguse sisustada perekonna mõistet? Milleks meile Riigikogu, kui Viimsi valla kaudu on võimalik ka seadusi teha?