Põhimõtteline erinevus, millest kõik lähtub, on see, et tegeldakse haiguste ennetamisega, et terve olemine on ühiskonna eluhoiak, 70ne aastased memmed on täiesti toonuses ja võivad hr. Mõisaga koos maratoni joosta: tehakse vahet eluviisidest, liikumis- ja toitumusharjumustest tingitud haiguste ja möödapääsmatu ravi vahel.

Koidula saab palka 6000 kr. nagu kõige tavalisem kodanik ja riik saab iga kuu 13%, mis pannakse Koidula isikukoodi taha kirja ja kuna isikukood on kirjas ka ID-kaartil siis ID-kaartiga saab teada nii Koidula sünnikaalu kui ka põetud suguhaigused. Kaarte meil rohkem ei olegi kui see üks ja ainuke ja kõik ehitusmaailmad ja ühispangad on oma teenused sellega liitnud. Üks kaart kõige jaoks ja säästu sajad miljonid — nii käivad asjad kuningriigis! Kõigile annab riik haiguste raviks laenu, aga inimesel tuleb see suurema %-na palgast tagasi maksta kui ta elupõletajana limiidi on läbi põletanud, liikluses sandistatud kodanikule maksab süüline sandistaja elu lõpuni, limiiti saab üle kanda kellele soovitakse ja kodaniku surma korral läheb see pärijatele nagu muugi vara. Kahte eraldiseisvat süsteemi — tasulist ja tasuta arstiabi ei eksisteeri, liiga jabur.

Inimene peab endale väga selgelt aru andma — palju ta teenib, kui haige ja kui tihti selle raha eest saab olla, kas tema teenitud rahast jätkub ka laste ja vanurite raviks ja aruandluse esmaseks sammuks on sügavalt isiklik aga avalikustatud suhe enda poolt teenitava ravikindlustusmaksu ja selle kulutamisega. Kodanikul peab olema õigus kulutada oma raha enda tervena hoidmisele, sest kodanik ei eksisteeri ravimifirmade kasumi, uute haiguste ja ravimite jaoks, vaid ikka vastupidi. Aga kui rahvas on terve, siis rohumüüja ja röntgeniaparaadivalmistaja käive ei saa ju kasvada!!! Nad kukuvad turumajanduse tarbimisahelast välja või peavad pakkuma kvalitatiivselt uusi, haigestumist ennetavaid teenuseid, et tervel vaimul oleks terve keha! Energia reformiks saab tulla ainult kodanikult, muutused tervishoius leiavad aset kui iga inimene hakkab oma tervise eest hoolitsema, terve olemist väga tõsiselt võtab ja riik sellele igati kaasa aitab kõige mitmekülgsema ennetustöö ja rahvavalgustusega ning eelkõige põhjalikult planeeritud infrastruktuuriga, mis lihtsalt hoiab inimese tervena. Ja ükski arst ei määri inimesele ravimeid pähe, et saaks ise Kanaaridele lennata!

Küberriigis on nimelt nõnda, et terve, tubli, kohusetundlik, aktiivne kodanik on riigi ringkaitse all ja riik teeb kõik selleks, et kodanik püsiks konditsioonis kõrge vanuseni — 300 kr. aga mitte rohkem kui 50% ühe pileti hinnast Koidula spordisaali, sügisjooksu, rattamaratoni, massööri, ujula jne. kasutusest iga kuu maksab riik! Kodanik ja riik jagavad võrdselt vastutust! Riik tahab põhjamaiselt karget kaunidust säilitada ja soodustab igati Koidula maalähedast ja sportlikku elustiili; kes tahab luksuslikemates kohtades sportida , maksab ise rohkem juurde, päris tasuta saavaid riigikogulasi kuningriigis õnneks ei ole — kõik on rahul, sest rahulolematud, vingus näoga tigedad, liikumisvaeguse all kannatavad kodanikud on ammu üheotsapiletiga riigi kulul Bangladeshi lennutatud, SKP vaatlejateks.

Noori on vaja harjutada elementaarseid hügieeninõudeid jälgima, jalgsi liikuma, saunas käima ja sportima ja seepärast on alla 18.a. lastele kõik tasuta, ainult registreeritakse ID-kaartiga, ei mingit vassimist ega segadusi. Järgmisel aastal on summa juba 500 kr per kodanik kuus v.a.suitsetajad, sest neil on raha liiga laialt käes. Lihtne aga täisväärtuslik süsteem! Sõnu odav ja vaene ei kasuta kõrgilt kuningliku keha- ja eluhoiakuga Koidula mitte kunagi, need lihtsalt puuduvad ta leksikas.

Haigekassa ülalpidamine ja administreerimine on majanduslikult põhjendatud summa iga inimese pealt ja üldsummas soovitavalt väiksem kui eelmisel aastal.

Üllataval kombel on ka arstid rahul — 100 neist jagab üle maailma meie tervishoiureformi kogemust, sajad on hõivatud profülaktikaga, sajad taastusraviga, ravivajajaid on nii Soomest kui Israelist, arstiteaduse tase on riigis ju sajandeid kõrge olnud ja on ka edaspidi, kuigi haigeid on järjest vähem, sest alla aastastele lastele ei kirjutata köharohuks antibiootikume ja kõik hoolivad endast ja kaasinimestest igal sammul.

Hambaarsti ja günekoloogi juures(HIV test) 2x aastas kohustuslikul kontrollil käiva inimese visiidi maksab kinni riik kui kõik on korras, kui ei, siis hakkab summa minema inimese jooksvalt kontolt. Kunagi ei ole nii, et üks terve inimene peab ise 1000 kr eest oma hambaid ravima kuigi ta arvel on kümneid tuhandeid aga teisele maksab riik 100 000 kr südameoperatsiooni kinni vaatamata sellele, et inimene ei ole eales hoolinud oma tervisest, on istunud päevad läbi kontoris, suitsetanud nagu vedur, naist peksnud ja ka naabritele paha mees olnud? Mis solidaarne ravikindlustus ja sotsiaalne õiglus see niisugune on? Lühinägelik prillikandja peab prillide eest tuhandeid välja käima, aga B-hepatiidi tagajärjel maksatsirroosi ravivale härjale makstakse veel haigusraha? Millise kohaga langetasid EV tublid tervishoiuametnikud otsuse, et peaga seotud hädad nagu plommid ja prillid tuleb korda teha kodaniku riisikol aga tasuta ravib riik nabast allapoole jäävat piirkonda? Ja sedagi prostituutidel Tallinnast.

Tervise eest hoolitsemine ei ole samastatav ühiskonnas vähkkasvajana leviva kehakultusega- keha tuleb lakkamatult värvida ja modelleerida ja hooajal moes olevasse pakendisse rüütada ja pidevalt teiste kehadega mõõtu võtta ja müügikõlblikuna serveerida. Miks peab näiteks blondeerimisest tekkinud nahavähki või nälgimisest tulenenud neeruhaigusi teiste inimeste kulul ravima? Las blondiini tarbinud maksavad, see oli nende fun või maksku ise, aga mina keeldun.

Ah et kuidas siis küberriigi kodanikuks saada — tuleb oma mõtteviisi kohendada, mesijuttu puhuda ja palvekirjades mitte õigekirjavigu teha ning FUN CLUBi kuuluda soovijad peaksid ka e-maili jätma, et saada oma 80-ndaks sünnipäevaks digifoto kus kuninganna end keisri uutes rõivastes demonstreerib. Ja kuhu on ta roosi kinnitanud?