"Meie suurim mure täna on lükata ümber arvamus, et särgid toodetakse ebakvaliteetsest materjalist. See ei ole nii. Tehasesisene väärtustav taaskasutus võimaldab uuesti kasutusele võtta ülejääkmaterjali, mis liigituks muidu prügiks. Tegemist on uue materjaliga, lihtsalt ebastandardses vormis, seetõttu vajab erilisemat käsitlust," kommenteerib Aus.

Aus kasutab oma töös upcycle tehnoloogiat, kus kasutab uute riiete tootmiseks rõivatööstuse jääke ja kasutatud riideid.

"Särkide tootmine algab 24. märtsil, Eestisse jõuavad särgid juuni alguseks. Avatud müük läks korralikult käima ja kui särke jätkub, jõuavad nad juunist ka poodi. Mingi koguse hoiame kindlasti alles ka laulu- ja tantsupeo platsil müümiseks," lisas disainer, kelle sõnul on tänaseks eelmüüdud särkidega juba hoitud kokku 4 723 0040 liitrit vett ja säästnud 45 783 kW energiat.

Mitu värvilahendust sa oma disaineritega särkidele välja pakkusid? Mitu neist ja millised on tänaseks läbi müüdud ning kui palju igast värvilahendusest veel olemas on?

Kuna väärtustav taaskasutus põhineb olemasoleval materjalil (laulu- ja tantsupeo särgid toodetakse ületoodangust), siis värvivalik sõltub sellest, mis suurtootmises hetkel on. Kui eelmüüki alustasime, oli valikus 10 varianti, protsessi käigus lisandus materjali ja tänu sellele tuli ka värvivalikuid juurde. Hetkeseisuga on läbi müüdud 6 värvilahendust ja müügis on 9. Materjali lisandumisel on võimalik valikut laiendada.

Kust tuleb särkide loomiseks materjal? Milleks seda materjali on originaalis kasutatud?

Särgid toodetakse masstööstuse ületoodangust tehases Beximco. Mis see tähendab? Kui Beximco toodab aastas kuni 100 miljonit eset, ületoodangu protsent on ligi 5%, sellele lisandub veel väikese praagiga tooted ning katkestatud tellimused. Need kogused liigituvad masstööstuses ülejäägiks, millele puudub rakendus. Bangladeshis on ametlikult 5000 õmblusettevõtet, 4 miljonit inimest töötab selles sektoris. Bangladeshi pindala on Baltikumi suurune maa-ala, kus puudub jäätmekäitlus. Tekstiilitööstus tekitab keskkonnareostust suurel määral läbi jäätmete tekke. Kui me saame riski natukenegi maandada, oleme teinud suure heateo.

Mis on sinu loodud särkide puhul kõige suurem eksiarvamus, mida tahaksid ümber lükata?

See, et tegemist on ebakvaliteetse materjaliga. See ei ole nii. Tehase sisene väärtustav taaskasutus võimaldab uuesti kasutusele võtta ülejääk materjali, mis liigituks muidu prügiks. Tegemist on uue materjaliga, lihtsalt ebastandardses vormis, seetõttu vajab erilisemat käsitlust.

Miks otsustasid suvise laulupeo särkide tootmisega tegeleda ning oma pakkumise teha?

Kuna see on taas üks võimalus muuta üks osa tootmisest läbipaistvamaks ka siin, Eestis. Me peame endale teadvustama, et üle 95% riietest, mida me kanname tuleb Aasiast. Suurtootmine on ammu Eestist välja kolinud ja tegelikult me ei taha, et see siia ka tagasi tuleks. Küll aga on normaalne soovida, et riided, mis me kanname oleksid eetiliselt toodetud ja omaks võimalikult väikest keskkonna- ja sotsiaalset mõju. Laulu- ja tantsupidu räägib meie lugusid, see on samasugune lugu, lähemal, kui me endale tunnistada oskame. Eks igaüks võib avada oma riidekapi ja vaadata üle, kust ta riided tulnud on.

Kas särgi kujunduste – diagonaalsed jooned – taga on ka lugu või lähtub materjali olemusest ja võimalustest?

Särgi disain on inspireeritud Anni Varmi nööpidest, et oleks siduv visuaalne element. Loomulikult on arvestatud ka materjaliga ja sellega, et antud lahendusega tekiks omakorda võimalikult vähe ülejääki. Särgi graafilise kujunduse on teinud Taavi Varm.

Teada ju on, et kui särgile trükkida pilt, tõuseb särgi populaarsus – miks pole sinu särgil pilti?

Me ei kasuta oma toodetel trükki trükivärvide toksilisuse tõttu. Särk on midagi, mis on meie kehale väga lähedal ja mõistlik on vältida mürgiste värvide kastutamist sellel. Lisaks on tikand kordades kestvama kvaliteediga.

Millal tulevad särgid müüki kõikidele huvilistele? Kust neid tellida saab? Kui kiiresti särgid inimesteni jõuavad?

Veebiaadress ja e-pood www.laulupeosark.ee avanes 12 märtsil. Kõik inimesed saavad sealt omale särgid tellida. Särgid jõuavad Eestisse kohale juuni kuus.

Kui palju Reet Ausi laulupeosärk maksab? Kas on ka soodustust suuremale tellimusele?

Kõikidele osalejatele – lauljatele, tantsijatele ja pillimeestele - müüdi särke soodsama hinnaga ehk 9,80 eurot särgi eest. Kõikidele teistele maksab särk 15,90 eurot.