Läinud õppeaastal oli mul võimalus lähemalt tutvuda kahe Londoni kooliga. Meie pere nelja-aastane poeg asus õppima Londoni Inglise kirikukooli algkooli eelkooliklassi (reception) ja tütar kesklinnas asuva Inglise kiriku tütarlastekooli The Grey Coat Hospital.

Meile harjumatult range korraga puutusin kokku kohe alguses. Poja kooliminekul pidin allkirjastama palju dokumente ja võtma endale kohustusi. Pidin vastutama selle eest, et laps ei hilineks kooli, ei puuduks põhjuseta, ei tegeleks rassilise diskrimineerimisega. Pidin talle selgitama, et üksteise nügimine on koolis rangelt keelatud, andsin nõusoleku tema pildistamiseks ja fotode avaldamiseks kooli kodulehel.

Igale asjale allkiri

Tütre koolis pidin lisaks veel allkirjastama kaheleheküljelise ülirange arvutiklassi kasutamise eeskirja. Nõustusin, et selles koolis on keelatud meikimine, ehete kandmine, küünte lakkimine ning mobiiltelefoni kasutamine. (Kooli territooriumil helistaja mobiiltelefon konfiskeeritakse ning selle saab alles viie päeva pärast 50 penni eest tagasi osta.) Andsin ka nõusoleku, et kümne põhjuseta puudumiste korral võidakse mu laps kooli nimekirjast kustutada.

Mu poja kooli uks oli hommikul avatud ainult 15 minutit, hilinenud lapsevanem registreeris end kooli kontoris ja ootas koos lapsega, millal tekkis sobiv hetk tundi minna. Kui vanem koolipäeva lõppedes 15 minutit hilineb, saab ta lapse kätte kontorist, pooletunnise hilinemise järel võtab aga kool ühendust linnaosa sotsiaaltöötajaga.

Hämmastav, kui tark sa oled!

Kui laps on raske kodu- või tunnitööga hästi hakkama saanud, saab ta ümmarguse kleepsu „Merit”. Keskmisel õpilasel koguneb neid õppeaasta lõpuks 40–60 ja päevikus on nende jaoks eraldi leheküljed. Iga väiksemagi tarkusetera peale, mis laste suust tuleb, hüüatab ta: „Hämmastav! Sa oled nii tark!” Uskumatu, kuid õpetaja suudab hommikust õhtuni öelda seda siiralt ja väljendusrikkalt. Kõik lapsed saavad päeva jooksul mõne korra kiita.

Igal nädalal saab umbes kolmandik õpilastest ka kuldse medalikleepsu rinda. Medal näitab, et õppur oli sel nädalal tubli kuulaja, hea sõber, mängis ilusasti, tõstis kätt, tegi hästi rühmatööd, võttis tunnist aktiivselt osa, tegi edusamme mõnes õppeaines jne.

Õue minneski ei unustata distsipliini – õpetaja kordab enne uksest väljumist lastega suhtlemise reeglid üle. Kui keegi teeb midagi, mis ei meeldi, peab ütlema: „Stop! I don’t like it!” Keelatud on sõrmedega püssilaskmise jäljendamine ja üldse tulistamismängud.

Täna jääd pärast tunde kooli

Esimesel korral hilinejat hoiatatakse, teisel korral jäetakse 30 minutiks pärast tunde koolimajja.

Kui lapsel on kodutöö tegemata, õppevahendid või spordiriietus koju unustatud, vanema allkiri päevikusse võtmata, siis jäetakse laps samuti pärast tunde. Kui laps tunnis sööb või nätsu närib, jääb ta kohe pooleks tunniks pärast tunde kooli. Sama karistus järgneb, kui laps segab tundi, laiskleb, räägib õpetajale vastu, käitub halvasti. Pärast tunde jäetakse isegi siis, kui lapsel on kaasas vale komplekt spordiriideid või kui ta ei jõua vahetunni jooksul riideid vahetada. Kes hilineb esimesse nelja tundi, määratakse prügikorjamise toimkonda.

Koolitund on püha

Tundide ajal arsti juurde minek peab olema väga selgelt põhjendatud ning tuleb tuua ka tõend, et arsti juures tõesti käidi. Kooli ajal reisimine on rangelt keelatud, sest vaheaegu on piisavalt ja pere peab suutma oma reise planeerida. Sain oma vitsad kätte, kui ostsin muusikalile „Lõvikuningas” päevase etenduse piletid. Esitasin kooli avalduse, et lapsed saaksid üks tund varem koolist lahkuda. Pojale antigi luba, kuid pidin andma mitu allkirja, enne kui laps koolist ära lubati. Tütar aga ei saanudki luba. Meesterahvast õppejuht selgitas mulle, et midagi nii enneolematut ei ole keegi varem küsinud.