“Usundihariduse ja õpilaste eetilise maailmavaate kujunemise vahel valitseb tihe seos,” teatas Rand fraktsiooni pressinõuniku vahendusel BNS-ile. “Mitmekülgsed teadmised maailma erinevatest religioonidest, samuti kristliku kultuuriruumi ajaloo ja eetiliste printsiipide võrdlev tundmine aitab õpilasel adekvaatsemalt mõtestada enda seisundit üha globaliseeruvamas maailmas, suhtes teiste rahvaste ja kultuuridega.”

Praegune minister, Res Publica esindaja Toivo Maimets ütles neljapäeva Postimehes ilmunud intervjuus, et kohustuslik usundiõpetus oleks Eestile häbiväärne, nagu oli USA Kansase osariigi otsus lubada darvinismi õpetada vaid ühe võimaliku teooriana maailma tekkimisest.

Maimets avaldas ka arvamust, et kuigi usundiõpetuse puhul räägitakse usundite võrdsusest, hakkavad õpetama eelkõige luterlased. Minister lisas, et ei näe otsest sidet usundiõpetuse ja eetika vahel.

Ranna sõnul on usundiõpetuse nimetamine häbiväärseks täiesti sobimatu. “Tuleb teha selget vahet usu- ja usundiõpetuse vahel,” lisas ta. “Põhiseaduse kohaselt on Eestis usuvabadus ja seega usuõpetus kui mingi ühe konkreetse religiooni õppimine on ja peab jääma vabatahtlikuks.”

Keskfraktsiooni pressinõuniku teatel on Ranna toetus kohustuslikule usundiõpetusele isiklik seisukoht ega kajasta Keskerakonna ja fraktsiooni ametlikku seisukohta.