Mihhail Lotman on öelnud, et lapsed on nagu investeering, lapselapsed on nagu dividendid. Dividendidele on õigus vaid vanematel, kes on lapse kasvatamisse panustanud. Veelgi enam, ka meie seadused peavad tagama, et dividendidele oleks õigus üksnes neil, kes laste sirgumist ja arengut toetanud on.

Ideaalkujul saadakse lapsi kahe inimese vastastikusest armastusest ja kirjutamata leppest, mis kindlustab pereidülli – see tee tähendab rõõmu ja õnne kõrval konkreetset vastutust ja kohustust. Reaalsuses aga jääb liigagi tihti üks vanem lapsega üksi. See kätkeb endas küll lapse kasvatamisega kaasnevaid rõõme, ent ka argipäevast majanduslikku koormat. Nii nagu on olemas ettevõtjaid, kes eiravad kohustusi võlausaldajate ees, on olemas vanemaid, kes eiravad kohustusi laste ees.

Laps vajab eelkõige mõlema vanema emotsionaalset hoolt, kuid tähtsat rolli mängib veel majanduslik tugi. Kui kasvatajaks on üks vanem, tuleb tal materiaalse tagatise pärast viibida rohkem lapsest eemal. Peale selle, et korraliku kasvatuse jaoks napib aega, on väiksemad ka rahalised võimalused.

Kuidas panna kohustustest kõrvale hiiliv vanem vastutama?

Riigi ülesanne on tagada kindlus ja turvatunne lapsevanematele, kes peavad oma kohustusi täitma üksi. Kuidas aga panna vastutama kohustustest kõrvale hiilijad?

Esmalt tuleks kaaluda nende nimede avalikustamist, millega muudame eeskätt üldsuse hoiakut selliste isikute suhtes. Teisalt tuleb riigil leida vahendeid, et võtta üle võlglaste kohustused ja alimendid ise sisse nõuda. Regulatsioon on sarnane kõrgharidust omavate noorte õppelaenukohustuse riigipoolse käendamisega. Riskantsete Eesti Energia äriprojektide, Estonian Airi investeerimiste ja Kreeka abipakettide tagatiste andmise kõrval ei saa ajutise alimentide kohustuse võtmine Eesti riigile üle jõu käiv olla.

Alimentidest kõrvale hiilimine on ka riigimaksude eiramine. Kes seisab üksikvanema eest? Kui päästetöötajatel, õpetajatel ja arstidel oli õigustatult võimalus oma meelt avaldada, siis üksi jäetud lapsevanemal selleks kohta ju pole. Või siiski tuleb jõud koondada, et valitsus probleemi tõsiselt võtaks? Jättes kõrvale lapsele kuuluva hoole ja materiaalse hüve, peavad riigijuhid tõdema, et alimentide tasumata jätmine on tihtipeale riigimaksudest kõrvale hiilimise alus. Sellele tähelepanu osutamine on võti ka maksukohuslaste distsiplineerimisele.

Nimelt pole harvad juhud, kus töövõtja palub tööandjal maksta palka kas täielikult või osaliselt mustalt, et varjata tulu alimentide tasumisest mööda hiilimiseks. Me teame, kuid ei räägi, et just see on ümbrikupalkade üks põhjuseid.

Olgu alimentide võlglaste nimekiri see vähene hoiatus ühise lapse partneri valikul. Miks inimene, kes ei taga turvatunnet ja hoolitsust oma praegustele lastele, peaks seda kindlustama tulevastele? Siin ongi üleskutse, et vanemad, kes on oma lapsed vanemliku hoolitsuseta juba korra jätnud, ei saaks seda teha uuesti. Ehk paneb avalik tähelepanu ja ühiskonna surve tulevase noore lapsevanema mõtlema.