Kollast tähte kannate te muidugi ülekantud tähenduses, sellist analoogvärki ei ole nüüdsel digiajastul ju vaja. See täht on teil id-kaardi näol rahakoti vahel. Iga kord, kui te oma id-kaardi kontrolöride kätte annate, tehakse peale sõiduõiguse kindlaks ka elukoht. Ja hoidke alt, kui te olete endale tallinlase pileti ostunud, aga ise elate näiteks Harkus või Laagris.

Jah, kuulsite õigesti. See on seesama Tallinn, mis veel mõni aasta tagasi reklaamis innukalt pargi ja reisi -süsteemi. See pidi meelitama linnalähedastest valdadest linna tööle käijaid oma auto linnaserva jätma ja bussi või trolliga edasi põrutama. Et bussiga võidad aega ja tramm säästab loodust ning troll on uhke ja soe. Või kuidas need loosungid kõlasidki.

Nüüd aga pöörab pealinn teie taskud pahupidi ja raputab sealt näiteks 90 päeva id-pileti puhul 165 krooni rohkem kui pealinlastelt. Pilet ise maksab tallinlasele 660 krooni, nii et mitte-pealinlase-lisa on 25 protsenti.

Eks ma juba aiman, kuidas te reageerite, kuigi keskkonnasäästliku mõtteviisi pooldajana ma seda õigeks ei pea. Saadate linna kuradile ja istute autosse. Varsti vurab teid Tallinna tänavatel veel rohkem kui enne.

Aga pole midagi. Küll raha maitse suhu saanud pealinn teid paika paneb. Hakkab sissesõiduteedel tolli koguma, sunnib teid kasutama linlaste omadest viletsamaid, puhastamata kõnniteid ja lõpuks kasseerib midagi sisse ka selle CO2 eest, mis iga teie hingetõmbega siinset õhku reostab.