Selleks, et hinnata Eestimaal puhkamise ilu ja võlu ning põhjusi, miks just siin oleks kõige õigem aeg maha võtta ja puhata, tuleb rohkem kui üks kord Eestist eemal olla. Minul on olnud võimalus seda kogeda ja sestap olen jätkuvalt arvamusel, et Eestimaa on väga mitmekesine oma puhkamisvõimaluste poolest ja siin elavad tegusad ja rõõmsameelsed inimesed. Eestimaa inimesi pean suurimaks ressursiks. Just nemad on persoonid, kes saavad meie olulised loodus- ja kultuuriväärtused, mille üle me nii väga uhked oleme, anda meie külastajatele edasi õiges, huvitavas ja parimas võtmes.

Tänu sellele on Eestimaal puhates võimalik osa saada erinevatest vahetutest elamustest. Eestimaa puhkusevõimalused on piisavalt privaatsed ning enamjaolt keset suurt ja sügavat loodust. Oma osa mitmekülgsetel puhkusevõimalustel on erinevatel veekogudel. Samuti omavad suurt rolli kosutava puhkuse veetmisel erinevad vaatamisväärsused ja sündmused üle kogu Eesti. Suureks plussiks sellest kõigest osa saamiseks on lühikesed vahemaad - lühikese ajaga on võimalik külastada erinevaid paiku.

Julgen väita, et peamiseks suunaks Eesti maaturismis on personaalsus, teenuste kompaktsus, tegevusvõimaluste pakkumine koostöös erinevate ettevõtjate ning organisatsioonidega. Eestlased oskavad teha väga palju, ent enamusel puudub tänaseni usk, et see mida nad teevad, võiks meeldida ka kellelegi teisele. Üheskoos peame julgustama ja innustama nii iseend kui ka oma tuttavaid, naabreid ja koostööpartnereid. Ainult nii leiame oma varjatud anded ja avastamata aarded ning meie Eesti maaturism muutub veelgi mitmekesisemaks ning atraktiivsemaks. Koostöös on jõud ja kas me usume või mitte, see aitab parandada kogu Eesti konkurentsivõimet. Igal eestlasel on selles suur roll.

Eesti toit

Tähtsaim, mis maal puhates võiks ja peaks kättesaadav olema, on kohalik toit. Eesti toidu teema on veel väga suur kasutamata võimalus kogu Eestis, mitte ainult maaturismis. Mulle teeks rõõmu, kui iga maaturismiettevõte pakuks oma ööbijatele hommikusööki, mis on võimalikult kodune ja kohalikust toorainest (näiteks kohvi peale pakutaks päris kohvikoort ja -piima).

Ruumi on maapiirkonnas talukohvikutele, kodustele söögikohtadele ja paljudele muudele toodetele ja teenustele, mis rikastaksid maal viibimise aega ja muudaksid selle kvaliteetajaks nii vaimule kui ka füüsisele. Meie rikkalikud maitsed võiksid olla pakendatud nii, et meie külastajatel oleks võimalik Eestimaal kogetud maitseelamusi ka koju kaasa osta. Rääkimata käsitöömeenetest, mis võiksid olla paljuski omanäolisemad ja erinevatele piirkondadele omasemad.

Palju on räägitud sellest, et puhkus Eestimaal on kallis. Kallis on väga suhteline mõiste ja ilmselt kõigile osapooltele (teenuse pakkuja, külastaja) sobivat keskteed ei leia. Küll aga olen seda meelt, et pakutava teenuse kvaliteet peab vastama küsitud hinnale. Siinkohal aga jõuame tõsiasjani, et majutuse kvaliteet on Eestimaa erinevates paikades üsna erinev, sõltub majutuse liigist ning tehtud investeeringutest.

Julgen väita, et valdavalt on hinna ja kvaliteedi suhe tasakaalus. Kindlasti on aga kvaliteedi paranemise osas arenguruumi. Samas olen mõistnud, et pea kõik turismiettevõtjad tegutsevad igapäevaselt selles suunas, et nende tooted ja teenused oleksid kvaliteetsed ning nende pakutav ületaks külastaja ootused. Siinkohal loodan siiralt, et eelpoolnimetatu ei ole minu unistus, vaid reaalsus, mille nimel kõik turismiettevõtjad tegutsevad.

Turismituru korrastumine

Kindlasti aitas turismiturgu korrastada tuulekeerisena läbi käinud masu, mille ajal paljud turismiettevõtjad analüüsisid tõsisemalt kui ei kunagi varem oma tegevust ja sellega kaasnevaid majandusnäitajaid. Selle analüüsi tulemusena seati selgemaid sihte edaspidiseks, et jõuda veelgi paremini oma oodatud ja kasumlikumate sihtrühmadeni. Majanduslanguse periood toetas ka praktilist koostööd ning kui enne kriisi koostööst vaid räägiti, siis tänasel päeval võib sellest tuua mitmeid häid näiteid.

Vaatamata sellele, et maaturismiettevõtluse turul on piisavalt palju teenusepakkujaid näen, et ruumi uutele tegijatele veel on. Seda just vaba aja veetmise võimaluste ning kodumajutust ja privaatset perepuhkust pakkuvate puhkemajade osas.

(Autor on MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht.)