Aasta tagasi X-tee andmebaasid enda jaoks avastanud ning seal hoolikalt ringi vaadanud mehe kinnitusel olid siis kirjas nii tema ema, isa, abikaasa kui ka kõik lapsed. Seekord tahtis Jõgiaas kontrollida, kuidas on tema ema neiupõlvenimi kirjutatud. Kui aga seekord vaatas teiselt poolt kuvari-ekraani Jõgiaasale „ema" lahtrist vastu tühjus, oli mehe üllatus suur. Eesti Päevalehe toimetuses uuesti päringut saates tuli täpselt sama tulemus: isa on olemas, ema ei ole.

„Tekkis küsimus, et kust ma siis sündinud olen. Äkki pühast vaimust," naljatas ta. Seejärel tekkisid tal aga märksa tõsisemad mõtted. „Kui notaril on vaja  pärimisasjas kontrollida sugulussidemeid, pole tal seda võimalik teha. Kui mul peaks taas tekkima vajadus tõestada oma kodakondsust, muutuks see väga keeruliseks," loetles ta. Seda enam oli Jõgiaasa sõnul imelik see, et kui tema ligi 30 aastat tagasi surnud poja nimi on ametlikes kannetes kirjas, siis 1999. aastal surnud ema mitte.

Nädal hiljem tekkis Jõgiaasa sugulaste nimekirja ema nimi aga tagasi. Rahvastikuregistri eest vastutava siseministeeriumi rahvastikutoimingute osakonna juhataja Enel Pungas andmete ajutist kadumist selgitada ei osanud. „Ära ei saa andmed kaduda, pigem tuleb andmeid aina juurde. Iga päev sisestatakse vanu perekonnaseisudokumente, et luua isikutevahelisi suhteid, teha korda sünninimed, sünnikohad, kontrollida sünniaega," selgitas ta. 

Tema sõnul näitavat register, et enne aprilli ei olnud Jõgiaasal registris vanematega üldse suhteid määratud. Aprillis sisestati sünniakti järgi tema isa andmed ja eelmise nädala lõpus seoti temaga ka ema andmed. „Vahepealsel ajal oli tõepoolest ainult isaga suhe, sest andmete sisestamine oli alles pooleli."

Kuidas siis ikkagi oli võimalik, et varem olid andmed olemas ja ühel hetkel „jalutama" läksid, ei osanud Pungas selgitada. „Isegi kui suhted oleksid varem olemas olnud, poleks need olnud õigusliku tähendusega, sest vanema-lapse suhe saab olla vaid sünniakti alusel."

Kui keegi avastab, et ka tema sugulussidemete juures ei ole õiged andmed või on osa andmeid puudu, saab eesti.ee portaalis saata rahvastikuregistrisse vastava teate.