“Eesti kultuuris on alati olnud kalduvus soovile juhti ülistada ja imetleda,” ütles psühholoog Aleksander Pulver Eesti Päevalehele. “Ei taheta tervisest pakatavat presidenti, vaid tarka ja ülivõimetega inimest,” rääkis ta.

Pulver kahtles, kas sellist inimest üleüldse olemas ongi.

Pulveri sõnul näitavad tulemused, et akadeemikustTartu Ülikooli endisel rektoril Peeter Tulvistel on seetõttu Toomas Savi ees edumaa.

Belgia Leuveni ülikooli filosoofiaprofessor Anu Realo peab tarkuse, teadmiste ja põhimõttekindluse väärtustamist ootuspäraseks.

“Silma torkab, et meie rahval on muude isikuomadustega võrreldes suhteliselt vähetähtis, kui korralik pereinimene presidendikandidaat on,” tähendas reklaamiagentuuri Kolm Karu juhataja Olav Osolin. Ta meenutas, et ka Edgar Savisaare omaaegne abielulahutus ei läinud valijatele eriti korda ning ka tema võistlejad ei kasutanud seda tema ründamiseks.

Osolin lisas, et seesuguste ootuste tõttu ei tohiks Tulviste väidetav afäär abielu ajal Savile eeliseid anda. “Ka Peeter Kreitzberg võiks abielunaisega rahulikult edasi kudrutada, kuid USA presidendivalimistel oleksid sarnased faktid kindlasti olulised ründerelvad ning konkurendid põmmutaksid neist nii, nagu vaid jaksaksid,” sõnas ta.

Juhan Kivirähk ES Turu-uuringute AS-ist põhjendab Eesti Päevalehes küsitluse tulemusi asjaoluga, et enamiku eestimaalaste presidendikogemus seostub otseselt praegu ametis oleva presidendi Lennart Meriga. Seetõttu vastavad inimeste ootustele praegu kõige paremini Peeter Tulviste ja Toomas Savi. Savi toetus küll vahepealt vähenes, ent nüüd on see taas suurenenud.