Kogumispunktis oodatakse vanapaberit kõikidelt keskkonnale mõtlevatelt inimestelt. Igal aastal viiakse Eestis prügimäele 383 715 puu väärtuses vanapaberit, teatas Rahvaliidu noorteühendus.

„Ilmselt on nende valimiste käigus töödeldud valimisbrošüürideks paras metsatäis puid,” ütles ürituse peakorraldaja Jaan Urb. „Loodan, et laupäevaks on inimesed valimislubadused läbi töötanud ning oma valikud teinud. Voldikute prügikasti viskamise asemel võiks need meie kogumispunkti tuua ning sel moel keskkonda säästa.”

Vanapaberit võetakse vastu laupäeval Port Artur 2 ees asuvas vanapaberi vastuvõtu punktis kell 15.00-18.00. Kogutud paber töödeldakse ümber ning taaskasutatakse.

Eestis kogutakse ümberkäitlemiseks umbes 12 000 tonni vanapaberit aastas. Hinnanguliselt tekib Eestis paberit 38 000 tonni aastas, millest 27 000 tonni viiakse muu prahi hulgas prügimäele. Kui arvestada, et 70 kg vanapaberit kuluks ühe puu kasvamajätmiseks, siis tähendab prügimäele viidav kogus 385 714 puud. Rahasse ümberarvutatuna on see 270 miljonit krooni aastas.

Kampaania toimub koostöös Paikre jäätmekäitluskeskusega.

Rahvaliidu Noored on eelmise aasta kevadel Pärnus korraldanud vanapaberi kogumise võistluse „Vanapaber ei ole praht”, mille käigus koguti Pärnumaalt 19 633 kilogrammi vanapaberit.

Kampaania initsiaator on poliitikahuviliste noorte klubi Rahvaliidu Noored MTÜ. Rahvaliit ühendab üle 3500 noore üle kogu Eesti.