Olari Taal
: Investorite raha hakkab sügelema, tahetakse teenima hakata, kuskilt peab esimene signaal tulema, et nüüd hakkab pihta – ja see asi hakkab liikuma. (SLÕL)

No aga millal? Siis, seletab Taal, kui positiivseid uudiseid on kogunenud küllalt palju, et inimesed hakkavad tõusu võimalusse jälle uskuma.

Jaan Kaplinski: Meie tegelikud põhivajadused on ammu täidetud. Tsivilisatsioon on pingutanud, et luua uusi vajadusi, et inimest rakendada ja leida tema ajale rakendust. Aga see rakendus on olnud väga ühekülgne - töö ja tarbimine. Sellele järgneb inimlik kriis. Me peame leidma inimese
elule mingi muu sisu kui tootmine ja tarbimine. (EPL)

Mis see uus sisu võiks olla? Üks tee leida vastust on lugeda Kaplinski raamatuid.

Jaak Kilmi: Sest sisimas paistan ma vist arvavat, et inimesed on lollid ja laisad ja niikuinii ei anna midagi ära teha, sest niikuinii ei tule millestki midagi välja.(EPL)

Ja kui ma nii mõtlen, siis kõneleb minus nõukogude inimene, lisab režissöör.

Rainer Nõlvak: Ole­me ha­ka­nud Ees­ti rii­ki suh­tu­ma kui klien­did, mit­te kui ko­da­ni­kud. (EPL)

Tuline õigus, nagu seegi, et ühis­kond ter­vi­ku­na on in­di­vi­dua­list­lik, võõran­du­nud ja kalk. Kas me oleme valmis ennast "äratada" laskma? Kui mitte, siis võiks järele mõelda, kes selles süüdi on: kas Nõlvak või meie.

Andrus Kivirähk: Brüsselisse saatmine on ju otsekui kuldne maapagu, kus inimene kaevatakse vööst saadik pudru sisse. Ainult söö! Ääretult humaanne viis inimestest vabanemiseks, kui võrrelda näiteks kombega kassipoegi uputada. (EPL)

Tõepoolest, hääleta kas või Keskerakonna poolt!