Nädalavahetusel ajakirjanduses avaldatud fotodel on näha põlvitavaid vange käe- ja jalaraudades ning kinniseotud silmade ja kõrvadega.

Punase Risti esindaja Darcy Christen märkis, et Genfi kolmas sõjavangide konventsioon keelab sõjavangide eksponeerimise avalikkusele.

“Mina ütleksin, et sellega (fotode) avaldamisega on Genfi konventsiooni rikutud,” märkis ta.

Samas keeldus ta kommenteerimast, kuidas võiks hinnata tingimusi, milles vange fotodel kujutatakse. Inimõiguslased on USA-d süüdistanud vangide ebainimlikus kohtlemises, kuna neid veetakse aheldatuina transpordilennukites ning hoitakse puurides lageda taeva all.

USA on teatanud, et sõjavangide õigusi ja vangistajate kohustusi käsitlevad Genfi konventsioonid Talibani ja al Qaeda võitlejatele ei laiene, kuid samas kinnitanud, et ikkagi koheldakse vange rahvusvaheliste tavade kohaselt.

Guantanamosse on inspektsiooniretkele lubatud ka Punase Risti delegatsioon, kes vangidega vestleb ning oma järeldused teeb. Avalikkusele seda infot teatavaks ei tehta.

USA baasis viibib hetkel eriti karmide turvameetmete all vangis 144 Talibani ja väidetava esiterroristi Osama bin Ladeni rühmitusega al Qaeda seotud isikut.