PT Mikro STAR PC 726 arvuti andis lahkelt tutvumiseks
. Arvutil on ASUS K8N Nforce 3 emaplaat ja 128MB Sapphire Radeon 9600 Pro AGP videokaart. Muud seadmed on samad, mis eelmises loos vaadeldud arvutil. Hind on 800 kr odavam, st umbes 14000 kr, koos 17-tollise LG LCD-kuvariga (hinnakirjas toodud komplektis, mis maksab 12990kr, on kineskoopkuvar).

Teatavasti on Athlon 64 3200+ protsessori jõudlus kontorirakendustes ja arvutimängudes suurem kui 3,2GHz P4. Videokaardi 3DMark05 oli uusima draiveri ja 1024x768 resolutsiooni korral samuti veidi suurem — 1518. Niisiis kiirem arvuti 800kr odavamalt.

Välimuselt on arvutid täpselt ühesugused, kuna korpus on sama. Arvutit käivitades torkas kohe kõrva, et müratase on madalam. Pole ime, sest Athlon 64 Cool&Quiet tehnoloogia langetab tühikäigul ja väikesel koormusel (nt Internetis surfates) protsessori taktsageduse 1GHz-le. Soojuseraldus on siis väike ja ventilaatorite pöörete arvud langevad. Müratase võinuks veelgi väiksem olla, kui korpuse tagaseinas oleks olnud TAC spetsifikatsioonile vastav 92mm ventilaator. Ka tegelikult kasutatud 80mm, reguleeritava pöörete arvuga ventilaatori pöörete arv oleks võinud märksa väiksem olla, kuid millegipärast ei sujunud koostöö emaplaadiga.

ASUS PC Probe utiliidi andmete kohaselt oli tühikäigul protsessori temperatuur 33 ja emaplaadil 29 kraadi, protsessori ventilaatori pöörete arv 1054p/min ja korpuse ventilaatoril 1600p/min. Viimases ei saa päris kindel olla, kuna aeg-ajalt oli lugemiks negatiivne arv. Väidetavalt pidavat see probleem kaduma BIOSi uuendusega (ega seda ometi kodukasutajalt oodata?). 100% koormuse korral tõusis protsessori temperatuur 51 kraadile (P4 64 kraadi) ja emaplaadil 31 kraadini. Protsessori ventilaatori pöörete arv oli 3068p/min ja korpuse ventilaatoril 1670p/min.

Suurema läbimõõduga korpuse ventilaatori korral võiks selle pöörete arv tühikäigul alla 1000p/min olla. Kui veel ka protsessorile suurem ventilaator paigaldada ja soojustorudega passiivjahutusega videokaarti kasutada, peaks arvuti ka täiskoormusel üsna vaikne olema. Sellise lahenduse näiteks võiks olla Beestingu CRUZ SuperSilent arvuti: Zalman CNPS7000B-Cu protsessorijahuti, 128MB GeForce 6600 PCI Express + TV-out/DVI videokaart millel on Zalman ZM80D-HP Dual HeatPipe Passive videokaardijahuti, Zalman ZM400A-APS 400W Noiseless PSU ülivaikne toiteplokk + Zalman vaikne korpuse ventilaator. Liiga kallis?! Suurem korpuse ventilaator igatahes hinda märkimisväärselt ei tõstaks.

Ega vaikse arvuti kokkupanek ju mingi eriline kunst ole. Tuleks lihtsalt hankida müramõõtja ja proovida erinevaid lahendusi. Kahjuks peavad meie arvutitootjad müra teisejärguliseks.

64-bitise protsessori korral tekib kiusatus proovida 64-bitiseid operatsioonisüsteeme. Installeerisin kõigepealt lisaks müüja poolt paigaldatud Windows XP-le Ubuntu Linux 5.04 64-bitise versiooni (ainult üks plaat). Keeleks valisin seekord inglise keele. Installeerimisel mingeid probleeme ei olnud. Kogu riistvara (sh integreeritud Ethernet ja heli, SATA ketas ja LCD-kuvar) tunti ära. Kohe töötas ka Cool&Quiet. Windowsis tuleb selleks spetsiaalne draiver installeerida. Lisasin paneelile GNOME apleti CPU Frecuency Scaling Monitor, mis näitas kenasti protsessori taktsagedust. Internetiühendus ja koduvõrk ei vajanud mingit häälestamist. Tõmbasin ja installeerisin rea lisaprogramme. MP3-mängimine hakkas tööle, Xine siiski DivX mängimisega hakkama ei saanud (kodeki, muide see on Arvutikasutaja Sõnastiku järgi just õige sõnakuju, probleemid 64-bitises keskkonnas?). Proovisin sama 32-bitise Ubuntuga. Cool&Quiet töötas, tööle sain ka kõik multimeediaprogrammid. Märgatavat töökiiruse vahet 64- ja 32-bitise Ubuntu korral ma ei täheldanud.

Edasi installeerisin Windows XP 64-bitise lõppversiooni. Selgus, et integreeritud Etherneti adapterit ära ei tuntud. Kuna internetiühendus ei töötanud, ei saanud ka midagi rohkemat ette võtta. Targem on oodata, kuni uue arvuti ostmisel 64-bitist Windowsit pakkuma hakatakse, siis vastutab juba müüja selle eest, et kogu riistvara töötab. Igatahes plusspunktid kindlalt 64-bitisele Ubuntu Linuxile.

Kokkuvõtteks tuleb tõdeda, et ostes AMD Athlon 64 protsessoriga arvuti saate kiirema, vaiksema ja väiksema energiatarbega arvuti odavamalt kui Inteli Pentium 4 protsessori korral. Pole siis ime, et Venemaa suurim arvutitootja täielikult AMD protsessoritele üle läheb.