Uurimused näitavad, et uimasteid proovinud õpilaste hulk kasvab. Kõige suurem on see probleem Tallinnas ja Ida-Virumaa linnades, kus on illegaalseid uimasteid proovinud vastavalt 23% ja 24% õpilastest. Maakohtades ja väikelinnades on see probleem siiani veel tunduvalt väiksem. Enamik narkootikume tarbinud õpilasi on saanud seda tasuta sõpradelt ja peamiseks proovimise põhjuseks on märgitud uudishimu. Kuna tegemist on 15-16 aastastega - murdeeas noortega, on selge et nad on mõjutatud sõpradest ja otsivad adrenaliinivõimalusi uutest kogemust. Mainitud 16% on suuremas osas siiski pigem proovijad-juhutarbijad, mitte narkomaanid. Esimeseks proovitud aineks kõige sagedamini kanepitooted, mida põnevuse mõttes sõpradega suitsetatakse, raha sellise lõbu eest on raatsinud kulutada vähesed. Kuigi 10-20% õpilasi oli ka erinevate kangemate ainete puhul ära märkinud, et see on neile kergesti kättesaadav, oli kangemaid uimasteid -- opiaate -- proovinud ikka võrdlemisi vähesed.

Peamiseks ülesandeks jääb nüüd hoida ära praeguste proovijate problemaatiliseks narkomaaniks muutumine ja teiselt poolt tegutseda nii, et selliseid proovijaid tulevikus vähem oleks.

Ühelt poolt tuleks õpilastele pakkuda alternatiivseid võimalusi põnevuse otsimiseks ja jagada neile korralikku teavet teemat puudutavates küsimustes. Samuti on oluline õpetajate koolitus, et nad uimas õpilasi ära tunneksid ja oskaksid nendega ka õieti suhelda, samuti õpilastele korralikult teavet edastada.

Teiselt poolt peaks tegema ka takistusi kerge kättesaadavuse suhtes. Kesklinna koolides, kuhu tulevad mugavamat äraolemist otsima problemaatilised sõltlased, on väljast tulev probleem suur.

Ka minu, rahumeelse inimese arvates, on sellistel juhtudel teatav legitimeeritud jõupoliitika õigustatud.