Symantec, MacAfee jt väidavad, et neil puudub juuredepääs Vista tuumale, mistõttu nad ei saa toota sellise kvaliteediga viirusetõrje tarkvara nagu Microsoft ise. Tundub vägagi Microsofti senise praktika moodi. Loomulikult soovib Microsoft, et Vista kasutajad kogu maailmas ostaksid just nende (konkurentidest paremini töötavat) turvatarkvara. Vistas juhatavad kõik vaikimisi valikud teid Microsofti tasuliste või tasuta veebiteenuste juurde, nt turvatarkvara, otsingumootor, muusikamüük jt. Väheste kogemustega kasutaja eelistab loomulikult vaikimisi pakutavat valikut. Selle tulemusel väheneb paljude firmade turuosa ja neid võib halvemal juhul ootata kunagise turuliidri Netscape’i saatus. Netscape pidi tegevuse lõpetama, kuna Windowsisse ehitati sisse Microsofti veebisirvija Internet Explorer. Real Networks sattus raskustesse, kuna Microsoft ehitas Windowsisse sisse Windows Media playeri. Nüüd on päevakorras viirusetõrje, mis tõsi küll pole otse Vistasse sisseehitatud.

Imelik on, et USA firmad teevad suurima USA tarkvarafirma Microsofti vastast lobitööd just Euroopas, kusjuures ametlikku avaldust nad esitanud ei ole. USA valitsus püüab samal ajal avaldada Euroopa Komisjonile survet, et see Microsofti vastu leebem oleks. Kuidas asi lõpeb, on praegu raske oletada. Vaevalt küll Microsoft loobub Vista müügist Euroopas. Ikkagi suur turg. Aasia turud kipuvad niigi käest libisema, sest seal, nagu ka Lõuna-Ameerikas, toetavad valitsused avatud lähtekoodil põhinevat tarkvara.

Vista tuuma muutmine või selle avamine teistele firmadele kahjustaks Microsofti arvates operatsioonisüsteemi turvalisust. Sellel väitel on nii toetajaid kui vastaseid. Viimased kinnitavad, et kräkkerid murravad sisse igal juhul, turvafirmade arendustöö on aga asjata takistatud. Suurte muudatuste tegemise jaoks pole ka enam aega, sest reedel peaks ilmuma viimane testversioon enne tootmisse minevat RTM (release to manufacturing) versiooni.

Kindel on vaid üks, kohtuvaidlustest Microsoft ei pääse.