Palusin Mikromaailmast tutvumiseks 14970 kr maksva Prisma PC 720 lauaarvuti, kuna sellel on Inteli
(Thermally Advanced Chassis) spetsifikatsioonile vastav korpus, mis suudab ka kõige kiirematele Pentium 4 protsessoritele (loomulikult ka Athlon 64 protsessoritele) sobiva töötemperatuuri tagada. Sellistel korpustel peab küljel, PCI kaartide kohal olema õhu sisseimemisava (perforatsioon). Teine, protsessori kõrgusel olev ava peab olema varustatud toruga, mis suunab sisseimetava õhu otse protsessorile. Tagaseinas peab paiknema 92mm ventilaator (tegelikult oli siiski 80mm), mis sooja õhu välja imeb. Selle ventilaatori pöörete arv ei olnud reguleeritav (ventilaatoril oli ainult kaks juhet). Toiteplokil oli suur ventilaator alumisel küljel, protsessori kohal. Inteli protsessorijahuti 90mm ventilaator on automaatselt reguleeritava pöörete arvuga. Must, keskmise suurusega tornkorpus oli tavapärastest veidi suurem. Must-hõbedane klaviatuur, must optiline hiir ja LG Flatron L1715S 17-tolline LCD-kuvar (reaktsiooniaeg 16ms), moodustavad kokku igati sümpaatse välimusega komplekti.

Arvutis on hea ASUS P5GD1 Pro emaplaat, 120GB SATA kõvaketas ja ASUS 128MB Nvidia Geforce FX6200GE PCI Express videokaart, millel on samuti ventilaator. Operatsioonisüsteem ja kõlarid hinna sisse ei mahu. Et emaplaadil on integreeritud 7.1 kanaliga heli, siis ongi otstarbekam lasta ostjal ise otsustada, milliseid kõlareid ta tahab. Kokku võib neid ju olla kuni kaheksa.

ASUS P5GD1 Pro emaplaat on mõeldud klokkijatele, tavakasutajale on see vast liigagi paljude võimalustega. Nõudlikum arvutimänguhuviline eelistaks arvatavasti paar tuhat krooni kallimat videokaarti, tarnitud kaart annab 1024x768 resolutsiooni juures 3DMark05 tulemuseks 1404. Tavakasutajat peaks see rahuldama, igatahes Doom 3 saab keskmise pildikvaliteediga mängida küll. 16ms reaktsiooniajaga LCD-kuvar on mängimiseks ja filmivaatamiseks minu arvates täiesti sobiv. Kes arvab tingimata vajavat lühema reaktsiooniajaga kuvarit, peab rohkem maksma.

Arvutit käivitades selgus, et see on mõõdukalt lärmakas, umbes sama, või veidi suurema müratasemega kui minu vana, 733MHz Pentium III protsessoriga testarvuti, millel on üks ventilaator vähem (tagaseinas ventilaatorit ei ole). Ega Pentium 4 protsessoriga eriti vaikset õhkjahutusega arvutit saagi, kui just väga kallist korpust ja kalleid ventilaatoreid ei kasutata. Hoopis paremini sobib selleks AMD Athlon 64 protsessor oma Cool&Quiet tehnoloogia tõttu. Aga sellest järgmise artiklis.

Tühikäigul oli protsessori temperatuur 45 kraadi ja protsessori ventilaatori pöörete arv umbes 2800p/min, 100% koormuse korral 63-64 kraadi ja 2880p/min. Kuna protsessori ventilaatori pöörete arv jäi praktiliselt samaks, siis ei kasvanud ka müratase täiskoormusel märkimisväärselt. Näib, et TAC korpus õigustab ennast.

Müüja oli arvutile paigaldanud Windows XP operatsioonisüsteemi. Installeerisin sellele lisaks ise Mandrive Linux Limited Edition 2005 (täpsemini küll selle RC2-e). Selleks kulus 15 min (koos kontori- ja muu rakendustarkvaraga). Mandrive tundis kogu riistvara ära (sh integreeritud 10/100/1000 Ethernet, integreeritud heli, videokaart, SATA ketas ja LCD-kuvar). Kuvarit ja võrguühendust tuli installeerimise ajal veidi häälestada. Seejärel töötas kõik, ilma mingeid lisaprogramme juurde hankimata.

Kokkuvõttes on tegemist kiire ja kena arvutiga. Ostja peaks sellist arvutit ostes siiski täpselt teadma, milleks talle just 3,2GHz P4 protsessorit vaja on (kas odavamast tõesti ei piisa?) ja kas komplektis olev videokaart teda rahuldab. Kui arvutimängud erilist huvi ei paku, siis võiks märksa odavama, vaiksema ja väiksema lauaarvuti osta, nt sama firma ASUS Pundit R, millest olen varem kirjutanud.