Toomas Tautsi sõnul taandus ta erakonna juhtorganitest protestiks Keskerakonnaga liitu surumise vastu. “Olen seisnud ja võidelnud Res publica liidu vastu Keskerakonnaga, minu arust on see valimislubadustest taganemine. Olen ka täna sellise liidu vastu,” teatas ta Delfile.

Tänaseks on Tautsi sõnul selge, et äraostmatud ja Palts on valmis iga hinna eest Savisaarega käed lööma. “Erakonna sisereeglistiku järgi keelatud muudatused Tallinna linnavolikogu Res Publica fraktsioonis ja isikuvastased rünnakud on tee sillutamine liidule Keskerakonnaga.”

Res Publica eestseisus võttis kolmapäeva õhtul teadmiseks Toomas Tautsi otsuse taandada end erakonna Tallinna piirkonna juhatusest, erakonna eestseisusest ning Tallinna volikogu fraktsiooni esimehe kohalt. Sellega andis Tauts ka hinnangu oma käitumisele, teatas Delfile Res Publica pressiesindaja Siim Männik.

Samuti tegi eestseisus aukohtule ettepaneku võtta Toomas Tautsi käitumise küsimus menetlusse ja kujundada antud asjas seisukoht.

“Erakonna eestseisus ei saa mööda vaadata, kui erakonna liige teeb samme, mis pole kooskõlas erakonna põhimõtteliste väärtustega. Ma peab ennekõike silmas seda, et ta kasutas oma ametipositsiooni isiklikes huvides, lausus Res Publica esimees ja peaminister Juhan Parts neljapäeval ajakirjanikele.

Tallinna linnapea Tõnis Palts on nimetanud Tautsi abikaasa Kristina Tautsi valimist Lääne-Tallinna keskhaigla kõrgepalgaliseks haldusjuhiks Res Publica eetiliste põhimõtete hülgamiseks.

Palts on mitmel korral nõudnud Tautside personaalküsimuse arutamist, samal ajal kui Toomas Tauts on olnud linnapea Keskerakonnaga peetud koalitsioonikõneluste üks suuremaid vastaseid. Meedias on vihjatud ka Tautsi sümpaatiale Reformierakonnaga suhtes.

Res Publica juhid heidavad Tautsile isiklike huvide eelistamist avalikkuse huvidele, näiteks haiglajuhtide vahetamise ümber toimunut ning erakonna siseinfo lekitamist avalikkusele.

Keskerakonna liikmed Tallinna linnavolikogus tervitavad Tautsi taandumist. Vaatamata sellele esitas Keskerakond neljapäeval Tallinna linnavolikogu istungil arupärimise Paltsile millal lõpetatakse ebaausal teel saadud tööleping Kristina Tautsiga Lääne-Tallinna keskhaigla haldusjuhi ametikohal, kes kuulub ühtlasi ka Res Publica Tallinna piirkonna juhatusse ning Res Publica aukohtusse.

Keskerakonna fraktsioon jäävad arupärimisega ootama Paltsi vastust edasiste sammude kohta, millega välistatakse Res Publica funktsionäride valimist maksumaksja poolt tasustavatele ametikohtadele Tallinnas.