Kirjanik Rein Tigane märkas kahte kahtlast Scania veoautot 1994. aasta 18. septembril. Toona pidi osa autosid laevast väljuma, et veokid peale saaks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tekile minnes nägi ta, et autosid valvas kaks kaitseriietuses meest. Kui mehed lahkusid, astus Tigane ligi ja märkas lahtise roheka presendi all suuri pappkaste venekeelsete siltidega “hoida ülespidi” ja “klaas”.

Kui mehed auto juurde tagasi tulid, võtsid nad Tigase kinni ja panid kolmeks tunniks väiksesse ruumi. Põhjuseks toodi, et mees segas ja oli purjus. “Siis küsis üks veidi vene keelt osanud rootslane, mida ma nägin ja kas ma neile sellest kirjutaksin,” lausus Tigane. “Ütlesin, et rootsi keelt ei oska, võin kirjutada vene keeles ja tegingi seda.”

Ennast Rootsi julgeolekupolitseinikuna tutvustanud mees võttis kirjutatu enda kätte ja käskis suu kinni hoida.

Mõni päev pärast Estonia hukku sai Tigane Rootsi julgeolekupolitseist kirja kutsega Stockholmi sõita.

Seejärel hakkas ta viisat taotlema, ent Tallinna Rootsi saatkonna konsulaarosakond keeldus seda kahel korral andmast. “Kui neile lõpuks kirja näitasin, siis öeldi, et sellega saangi üle,” ütles Tigane.

Rootsi piirilt toimetati ta ülekuulamisele. “Küsiti, mida nägin ja kuidas ikka nägin, et seal venekeelsed sildid peal olid. Et neid poleks tohtinud näha,” lausus Tigane.

Passi, kuhu Tigasele Stockholmi salapolitsei templi lõi, tal enam alles pole. Kümne aasta jooksul on kaduma läinud ka teda Rootsimaale kutsunud kiri.

Ka Rootsi saatkonnast ei õnnestunud uurida, kas Tigasele on keeldutud viisat andmast või kas Rootsi on talle üldse mingeid piiranguid seadnud, kuna andmed on salajased.