Aadressil
asuv Google Scholari nimeline veebikülg on väravaks sadadele tuhandetele teadusartiklitele ning uurimistöödele, mida saab otsida nii märksõnade kui autorite järgi, kirjutab Postimees.

Kuigi enamikus leiab sama materjali ka tavalise Google’i otsingumootori abil, on Scholar huvilisele sobivam, sest teeb valiku ainult teaduslike materjalide seast. Scholar reastab otsingutulemusi peale sisu ka selle järgi, kes ja kui tuntud on teadusartikli autor, millises väljaandes artikkel avaldatud on ning kui tihti on teised teadustööd sellele materjalile viidanud.

Postimees palus mitmel õppejõul oma valdkonnaga seoses Scholarit proovida ning üldiselt leidsid nad, et otsingumootorist on tudengitele tõepoolest palju kasu ja referaadid saab selle abil ära kirjutada, kuid näiteks bakalaureusetöö jaoks tuleb siiski sammud ka raamatukokku seada.

“Scholar on tervitatav tudengite jaoks kiire otsingumootorina, aga puhtteadusliku tööriistana vajab see kindlasti veel tõestamist, ülevaatamist ja kaalumist,” tõdes Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi asedirektor Erik Puura.

Audentese ülikooli majandusõppejõud Andres Arrak proovis Scholari abiga leida tuntud majandusteadlase Arthur Lafferi töid. “Lafferi kõvera kohta on seal materjali küll ja küll,” lausub ta. “Kui tudengil on vaja referaat koostada, siis oleks see kahe tunniga valmis.”

Samas ei leidnud Scholar Arraku sõnul näiteks ühte Lafferi artiklit, mis suve alguses ilmus ning mis internetis tasuta saadaval on — see tähendab, et ainult Scholari abist ei pruugi siiski piisata.

Tartu Ülikooli politoloogiaõppejõud Viljar Veebel pani Scholariga tutvudes tähele, et see ei otsi empiirilist materjali ning keskendub valdavalt artiklitele, mis on ilmunud tunnustatud ajakirjades.

“Pluss on see, et ta leiab rohkem erinevaid artikleid võrreldes tavalise Google’iga, kirjutiste tase on kahtlemata akadeemilisem,” ütles Veebel. “Suurim puudus on see, et ta ei otsi kõnesid, seisukohti ja instituutide uurimisraporteid.”

Tartu Ülikooli robootikateadlane Maarja Kruusmaa ütles, et Scholar pole mingi imevahend, kuid kindlasti on ta tudengitele abiks ning näiteks magistritööde tasemel annab Scholar ka selliste tööde tsiteerimise võimaluse, mis seni olid Eestis suhteliselt raskesti kättesaadavad.