Välisminister Urmas Reinsalu kommenteeris Delfi küsimuste peale, mida ta arvab oma hea kolleegi, rahandusminister Martin Helme väitest, et koroonaviiruse näol on tegemist Hiina biorelvaga, millega on teisi riike rünnatud.

Reinsalu lausus, et COVID-19 avastati umbes aasta eest Hiinast. „COVID-i viirus on Hiinast. Meil täitub varsti aasta, kui WHO-le anti teada, et Wuhani piirkonnas on tundmatu viiruse tõttu inimesed kopsupõletikku jäänud,“ meenutas ta.

Kuid ta tõdes, et viiruse inimtekkelise päritolu kohta pole andmeid ei WHO-l ega Eesti valitsusel. „WHO on ju selgelt avaldanud liini, et tegemist pole inimtekkelise, ammgi veel biorelvaks kuulutatud viirusega,“ rääkis välisminister ja kinnitas: „Kui küsimus on, kas Eestil on spetsiifilist infot, et COVID on inimtekkelist päritolu, ammugi veel bioloogilise relva päritolu, siis vastus on eitav.“.

Samas teadis Reinsalu lisada, et igasugu jutte ju liigub. „Selle kohta on erinevaid versioone avaldatud nö folkloori või sotsiaalmeedias avaldatud seisukohtadena. Ka USA poolt on ka kõrgemate riigijuhtide tasemel osundatud sellele, et [viirus] on laboris valmistatud,“ rääkis välisminister. „Erinevaid arvamusi ja hinnanguid liigub maailmas palju ja see pole sugugi mitte uudis.“

Delfi uuris siiski täpsustuseks, kas välisministril on plaanis astuda nüüd Hiina suhtes samme, sest koroonaviiruse kuulutas biorelvaks ja ründeks ikkagi valituse liige?

„Kindlasti eeldab selle viiruse tõrjumine rahvusvahelise kogukonna koostööd. On oluline, et meil oleks tulevikus olemas mehhanism selliste viiruste tõkestamiseks. Inimkond on saanud ka õppetunni, et erinevates laborites on ajaloolisuselt välja arendatud biorelva, see pole ju uudis, seda on ajalooliselt tehtud,“ kõneles Reinsalu.

Ent koroonaviirust ta biorelvaks ei nimetanud ja rõhutas, et valitsuse positsioon ei kattu taaskord rahandusministri positsiooniga. „Kas praeguse koroonaviiruse valguses saab öelda, et tegemist on inimtekkelise viirusega, mida kasutatakse sihtotstarbeliselt, niisugust informatsiooni mul ei ole. Eesti vabariigi valitsusel niisugust positsiooni ei ole.“

Küll aga muretses Reinsalu tuleviku pärast püstitades küsimuse, kas terroristid ei või hakata koroonaviirust biorelvana kasutama?

„Loomuliukult tuleb üleilmse pandeemia valguses mõelda ka riskidele. Selle viiruse laastavus ühiskondades tekitab küsimuse, kas terroristide kasutuses võiks sellist tüüpi relvaga teha vägagi kahju,“ arutles välisminister ja rääkis, et kevadel oli seda küsimust isegi Euroopa tasemel puudutatud.

„Viiruse tahtlik levitamine terroristide polt on üks risk, mida Euroopa tasemel on arutatud. Viiruse esimeses faasis sellest kõneleti kui võimalikust riskist tulevikus.“

Rahandusminister Martin Helme andis sel nädalal pikema intervjuu Kuressaare pereraadiole, kus avas oma teadmisi koroonaviiruse kohta. „Kui me mõtleme, mis asi on koroona - koroona on ju biorelv. Sellest ei räägita, see ei ole viisakas teema,“ ütles Helme Pildiraadiole antud intervjuus, mis avaldati Youtube'is.

"COVID-19 ei ole loomulik viirus. Ta on toodetud või manufakteeritud asi, mis on kas plehku pannud või välja lastud Hiina biolaborist. Hiina pärast seda, kui viirus liikvele läks, oma riigi pani kinni, aga välisreisid jättis lahti Wuhanist. Tagajärjeks on see, et terve maailm sai korraga seda haigust täis ja terve maailm on selle haiguse tõttu põhimõtteliselt põlvili," rääkis Helme.

Seepärast arvab rahandusminister, et selgelt on toimunud Hiina bioloogiline rünnak, mille eest pole keegi mingit vastutust võtnud. "Kui nüüd sellele tegelikult mingit vastureaktsiooni ei järgne, siis me kõik teame, et kui halba tegevust ei karista, siis saad halba tegevust juurde. Kui mingit tegevust motiveerid või kiidad, siis saad seda tegevust juurde," lisas Helme.