Uue passi kujunduses on kasutatud traditsioonilisi Eestit iseloomustavaid elemente. „Näiteks leiab reisidokumentidest riigi vapi, Eesti rahvuslinnu suitsupääsukese, rahvuspuu tamme ning rahvuslooma hundi,“ rääkis PPA identiteedi ja staatuse büroo peaekspert Eliisa Sau.

Vastne Eesti pass UV-valguses.

Passi sisekaantel on kujutatud rannikuäärt ja tasast merd, mis piiritleb Eestimaad. Passi sisulehed iseloomustavad aga paksu Eesti metsa, kus elavad erinevad loomad ja linnud. Osad passis olevad turvaelemendid on silmaga nähtavad, mõned sõrmega kombatavad ja muist neist on näha üksnes erivalguses või luubiga. „Silmaga näeb loodusfotosid ning Eesti metsades elavate lindude ja loomade - halljänese, hundi, karu, metssea, põdra, ilvese, kassikaku ja merikotka pilte. Sõrmega on kombatavad merelained, rändrahnud ning metsa muster,“ sõnas Sau.

Uurides passi hoolikalt luubiga, võib näha väikeses kirjas Eesti kauneimaid lauseid, mis samuti haakuvad kujundusega. Näiteks hundi juures "Kuula, kallis, kuidas kohisevad puud", metssea juures "Mahlakas jõhvikas maitses soisel kaldal hää", ilvese juures "Kõrv puhkab, kui on meie ümber vaikus", põdra juures "Tuuleiil hiilis hilissügisel haavikus", halljänese juures "Põllul kõlas pääsulaul" ja karu juures "Eesti mets on ilus".

Erivalguses muutub pass öiseks Eestimaaks, kus elavneb loodus. „UV-valguses ilmuvad passi kaanele vihmapiisad ning sisekaanel kujutatud rahulik meri hakkab lainetama. Lainetesse omakorda on peidetud lause „Meri tuulteta on harva,“ mida näeb samuti üksnes erivalguses. Siselehtedel tuleb esile öine tähistaevas ja mets, milles on laused „Öise taeva tähed näitavad teed“ ja „Taeva lõi sillerdama kirjas täheöö“. Samuti ilmub taevasse kaheksa erinevat kuu faasi, virmalised ning üle pimeda metsa lendav öökull,“ rääkis Sau.

Politsei- ja piirivalveamet alustab uute passide väljaandmist 1 jaanuaril ning seetõttu on tänasest 11. jaanuarini peatatud kiirpasside väljaandmine.

Passitaotlust saab kiiremini ja viis eurot soodsamalt esitada politsei iseteeninduses aadressil iseteenindus.politsei.ee. Sõrmejälgi ei pea uuesti andma, kui nende andmisest on möödunud vähem kui kuus aastat. Valminud dokumendile järele tulemiseks soovitab politsei eelnevalt broneerida aeg aadressil broneering.politsei.ee.