"Jääb mulje, et riigiprokuratuuri seisukohavõtt on tehtud läbimõtlematult, kiirustades ning kogu poleemikal on juures poliitiline maik," seisab Parempoolsete avalduses.

"Tuletame meelde, et Lavly Perling ei tegutse juba pikemat aega tegevprokurörina, tema kohustused riigi peaprokuröri kohusetäitjana on lõppenud ja teenistussuhe riigiprokuratuuriga on peatatud. Perling tegutseb nõustajana, konsulteerides Ukraina prokuratuuri reformide alal ÜRO poolt saadud mandaadid alusel. Samuti on justiitsminister allkirjastanud käskkirja Perlingu vabastamiseks prokuröriteenistusest alates 20. septembrist 2021. aastal."

Viidatakse, et prokuröridel ei ole lubatud kuuluda erakonda, kuid nad võivad kandideerida valimistel, osaleda kodanikuühenduste ja kohaliku omavalitsuse volikogu töös. "Meenutame, et Lavly Perling ei ole astunud erakonda, temale heidetakse ette avalikku toetusavaldust Parempoolsetele ning liikmeühenduse toetajaliikmeks olemist."

Parempoolsed leiavad, et riigi peaprokurör Andres Parmas võlgneb avalikkusele selgituse Perlingu ründamise tagamaade kohta. "Andres Parmas, kes erinevalt Perlingust on ametisolev peaprokurör, on oma käitumisega kiskunud prokuratuuri asja ees, teist taga parteipoliitilistesse heitlustesse. Ei ole saladus, et just Parmase ametisse nimetamine toimus EKRE heakskiidul, mille poliitikud on eelmisel nädalal eriti teravalt rünnanud Perlingu väljaütlemisi. Kas Parmas käitus soovist EKRE-le meeldida või olid tema sammud lihtsalt läbimõtlemata, kuid ametisoleva peaprokurörina on just tema ületanud selle mõttelise piiri, mis peaks olema prokuratuuri ja päevapoliitika vahel."

Prokuratuuri eetikanõukogu arutas nädala hakul Perlingu otsust siduda end Isamaa liikmeühenduse Parempoolsetega. Nõukogu andis hinnangu, et kuna prokuröridel on seaduse järgi keelatud olla erakonna liige, on eetikanõukogu arvates ebaeetiline olla ka erakonna liikmeühenduse toetajaliige, sest toetajaliikmeks astumine ja toetajaliikmena tegutsemine võib seada kahtluse alla prokuratuuri sõltumatuse.

Peaprokurör Andres Parmas selgitas, et ta nõustub täielikult eetikanõukogu hinnanguga. "Erakonna toetajaliikmeks olek ei sobi kokku prokuröri ametiga ning seda sõltumata faktist, kas prokuröri teenistussuhe on parasjagu peatatud või mitte. Antud juhul on hinnatud kitsalt prokuröri kuulumist erakonna liikmeühenduse toetajate hulka ning praegu ei räägi me prokuröri tegutsemisest poliitikuna. Loodan väga, et kõik prokurörid mõistavad seda ning selle vastu ei eksi," lisas Parmas.