Lennujaamas võtab oktoobri algusest saati proove Synlabi koostööpartner Confido Meditsiinikeskus. Selle juht Risto Laur räägib Delfile, et möödunud kuul võeti seal proov enam kui 8000 inimeselt, seni on enamasti kõik sujunud.

"Teeme tihedat koostööd Tallinna lennujaamaga, teame täpseid lennuaegu ja saabuvate inimeste arvu ning planeerime oma tööd sellele vastavalt," märgib ta. "31. oktoobri hilisõhtul leidis aset väga erakorraline olukord, kus neli lennukit pidid saabuma ligi nelja tunni jooksul ja selle graafiku järgi oli arvestatud ka meie meditsiinipersonal ninaneeluproove koroonaviiruse testimiseks võtma. Paraku saabusid kaks lennukit hiljem ja kaks varem, nii saabusid neli lennukit ühe tunni sees."

Kutsuti välja lisapersonal, et proovide võtmine sujuvamalt läheks. "Kahjuks tekkis olukord ootejärjekorras, kus inimesed hakkasid vastutustundetult vahele trügima ja kuigi palusime hoida distantsi, ei kuulatud seda," märgib ta. "Ja proovivõtjad selle asemel, et inimesi registreerida ja proove võtta, olid sunnitud inimesi paluma rahulikkusele ja koordineerima järjekorda. Vastutustundetu käitumise eest ei saa meie vastutust võtta."

Ta lisab, et tahaks tahaks siinkohal tänada ka tol ööl tööl olnud turvameeskonda, kes oli kohe abivalmis ning aitas paigaldada lisapiirded ning aitas inimesi suunata.

"Oleme tegelenud juba terve pühapäeva ning ka sel nädalal jätkuvad meil koosolekud kõikide osapooltega protsesside väljatöötamiseks, juhuks kui peaks tekkima analoogseid eriolukordasid lennuliikluse muutuste tõttu, kuidas saame lisatööjõudu saata kohale ning distantsi hoida ja nii edasi," sõnab Laur. "Tuletame meelde ka inimestele, et nii nagu kogu Eestis, kehtib ka lennujaamas 2+2 distantsi hoidmise kohustus ning proovi andmisele tulles on rangelt soovituslik kanda maski."

1. septembrist saavad COVID-19 riskiriikidest Eestisse naasjad isolatsioonikohustuse lühendamiseks ning tööle naasmiseks lasta end koroonaviiruse suhtes lennujaamas ja sadamas testida. Eesti elanikele on testimine tasuta, välismaalased saavad kohapeal tasuda kaardimaksega.