Hirm koroonaviirusega nakatumise ees ei ole nimelt kaitseväe hinnangul mõjuv põhjus ajateenistuse edasilükkamiseks või sellest keeldumiseks, vahendab Yle.

"Valdav osa praegu kutse saanutest alustavad teenistust 2022. aastal," ütles kaitseväe esindaja Seppo Tolppi. "Oleme lootusrikkad, et selleks ajaks on saabunud viiruse osas mingi selgus."

Tema sõnul vaadatakse nn viirusefoobia juhtumeid siiski kaasusepõhiselt ja mõningatel juhtudel võib siiski vabastuse saada. "Meil ei ole mingeid üldisi juhiseid seda tüüpi olukordade jaoks," selgitas Tolppi.

Viimase sõnul on Soome võtnud siiski selge seisukoha riskirühmade nagu diabeetikute osas, andes neile kaitseväekohustusest vabastuse.

Tõkestamaks koroonaviiruse levikut on ajateenijad üle riigi jagatud üksusteks, mis vahelduvad nelja nädala pikkuse väljaõppe ja kahe nädala pikkuse puhkuse vahel.

Soome koos naaberriikide Rootsi, Norra ja Eestiga kuuluvad väheste Euroopa riikide hulka, kus ajateenistus on meessoost kodanikele kohustuslik.

Soome seaduste järgi tuleb kõigil meestel ilmuda kaitseväekomisjoni ette täisealiseks saamisel. Need, keda peetakse teenistuseks kõlbmatuks, vabastatakse sellest rahuajal.

Ajateenija võib teenistusse tulla ka hiljem, kui tal on mõjuv põhjus ajateenistuse edasilükkamiseks, jäädes kaitseväekohuslaseks kuni 60. eluaastani. Ametliku statistika kohaselt langeb teenistusest enne selle lõppu välja umbes viiendik ajateenijatest.