Trump jalutas ööl vastu teisipäeva Eesti aja järgi mask ees välja pealinna Washingtoni lähedal asuvast Walter Reedi sõjaväe meditsiinikeskusest, kuhu ta reede õhtul pärast tervisliku seisundi halvenemist arstide soovitusel toimetati, vahendab BBC.

Trump tõstis haiglauksel üles võidukalt rusikasse surutud käe ja jalutas treppidest alla mõnekümne meetri kaugusel asuva auto juurde, kus ta näitas ka ülestõstetud pöialt. Autoga toimetati riigipea seejärel Marine One helikopterile, mis viis ta pärast kolme haiglas veedetud päeva tagasi Valgesse Majja.

Kuigi Trumpil lubati tänu tervisenäitajate paranemisele haiglast lahkuda, on ta endiselt koroonapositiivne ja jätkab oma ravi arstide järelvalve all Valges Majas, millel on oma meditsiinikorpus. Olles sinna õhtupoolikul jõudnud, poseeris Trump väljas fotograafidele, võttis maski eest, pistis selle taskusse ja jalutas majja sisse.

"Ärge kartke koroonaviirust, ärge laske sel oma elu domineerida," säutsus Trump pärastlõunal enne haiglast lahkumist. "Trumpi administratsiooni käe all on arendatud väga häid ravimeid ja teadmisi. Tunnen end praegu paremini kui 20 aastat tagasi."

Trumpi ihuarst dr Sean Conley ütles pressikonverentsil esmaspäeva õhtul, et "viimase 24 tunni jooksul on riigipea tervislik seisund jätkanud paremuse poole liikumist". Ta tõdes siiski, et endiselt koroonaviirust põdev Trump ei pruugi "veel olla täielikult pääsenud" (inglise k. "out of the woods yet").

"Ta on kõik haiglast väljakirjutamise kriteeriumid täitnud või ületanud," selgitas dr Conley, kelle sõnul on Trump "fenomenaalne patsient". Ihuarst lisas, et on riigipea tervise osas "ettevaatlikult optimistlik".

"Me ootame saabuvat nädalavahetust," märkis ta. "Kui jõuame tulevasse esmaspäeva olukorras, kus tema seisund jääb samaks või paraneb veelgi, saame kõik viimaks sügava kergendusega hingata."

Trumpi arstid hoidusid aga vastamast mõnedele võtmeküsimusele, sh tema kopsuinfektsiooni ja viimase negatiivse koroonaproovi kuupäeva kohta, märgib The New York Times. Nad ütlesid, et Trump sai kolmanda annuse viirusevastast ravimit remdesiviiri ja jätkab steroidravimi deksametasooni kasutamist, millest on olnud abi koroonaviirust raskelt põdevate patsientide puhul. Ühtlasi sai Trump ka eksperimentaalset antikehade kokteili, mida veel kliinilistes uuringutes testitakse ja mida on antud vaid mõnesajale inimesele.

Vaid tund pärast Valgesse Majja naasmist postitas Trump sotsiaalmeediasse ka video, milles jutustas, et ta sai viimastel päevadel koroonaviiruse kohta "väga palju teada".

"Üks asi, mis on kindel: ärge laske sel end domineerida, ärge kartke seda. Ja te saate sellest jagu. Meil on parim meditsiinivarustus, meil on parimad ravimid, mis on kõik hiljuti välja töötatud. Ma läksin [haiglasse] ja ma ei tundnud end väga hästi. Aga kaks päeva tagasi... Ma oleksin võinud lahkuda kaks päeva tagasi. Ma tundsin end kaks päeva tagasi suurepäraselt, ja nagu ma hiljuti ütlesin, paremini kui 20 aastat tagasi," rääkis Trump.

"Ärge laske sel oma elusid üle võtta, ärge laske sel juhtuda. Meil on parim riik maailmas. Me lähme tagasi tööle, me oleme esirinnas. Teie liidrina tuli mul seda teha. Ma teadsin, et sellega kaasneb oht, aga ma pidin seda tegema. Ma seisin esirinnas ja ma juhtisin," lausus ta.

Trump lisas lõpetuseks, et "vaktsiinid tulevad momentaalselt".

Trumpi koroonaviiruse põdemise ajajoon:

2. oktoober:

Trump säutsub reede öösel kell 1 (meie aja järgi kell 8) oma Twitteri kontol, et tal ja tema abikaasal Melanial tuvastati koroonaviirus. Valge Maja arst dr Sean Conley ütleb hommikul, et tegemist on kõigest “kergete sümptomitega”, ja kinnitab, et presidendil “läheb hästi”. Juba pärastlõunal antakse Trumpile aga lisahapnikku, sest tema verehapniku küllastustase on langenud kriitilise piirini. Ühtlasi on tal palavik. Õhtul toimetatakse Trump Valge Maja teatel “ettevaatuse huvides” helikopteriga Walter Reedi sõjaväe meditsiinikeskusesse Washingtoni lähedal.

3. oktoober:

Trumpi verehapniku küllastustase langeb laupäeva hommikul taas ja arstid otsustavad talle anda lisahapnikku. Trumpile antakse ka steroidravimit deksametasooni, mida tavapäraselt kasutatakse raskes seisundis patsientide puhul. Trump teeb haiglast videopöördumise, milles ütleb, et hakkab end juba “paremini tundma”.

4. oktoober:

Trumpi arstid teatavad hommikul, et presidendil ei ole enam palavikku ja ta võidakse juba esmaspäeval haiglast välja kirjutada. Trump postitab sotsiaalmeediasse järjekordse video, milles märgib, et on koroonaviiruse kohta “palju õppinud” ja saab sellest nüüd paremini aru. Trump lahkub õhtul ihukaitsjatega haiglast, et minna autoaknast oma toetajatele lehvitama.

5. oktoober:

Trump säutsub oma Twitteri kontol pärastlõunal, et lahkub haiglast kell 18:30 (meie aja järgi teisipäeval kell 1:30), märkides, et tunneb end “paremini kui 20 aastat tagasi”. Trumpi ihuarst dr Conley ütleb, et president on teinud edusamme, mis võimaldavad tal haiglast lahkuda ja naasta Valgesse Majja. Ta rõhutab, et Trump saab Valges Majas jätkuvalt “ööpäevaringset maailma tasemel” meditsiiniabi, ja tõdeb, et riigipea “ei pruugi veel olla täielikult pääsenud”.