Bulgaaria välisministeerium teavitas Venemaa saatkonda Sofias, et diplomaadid peavad riigist lahkuma 72 tunni jooksul, vahendab Interfax.

Bulgaaria väljaanne 24 Časa teatas oma allikatele viidates, et välja saadeti kaubandusatašee asetäitja Sergei Nikolašin ja Vadim Bõkov.

Bulgaaria väljaande teatel võisid Vene diplomaadid koguda salajast informatsiooni Bulgaaria armee ümberrelvastamisplaanide ning uue relvastuse, täpsemalt lennuki F-16 Block 70 kohta.

Kahtlustatakse ka, et venelased võisid olla seatud sagedaste plahvatustega Bulgaaria sõjalistes tehastes, teatas 24 Časa.

Veel püüdsid Vene diplomaadid luua sidemeid Bulgaaria kaitseministeeriumi võtmeametnikega, kellest sõltuvad vägede varustamise ja teiste riikidega lepingute sõlmimise küsimused, teatas 24 Časa. Väljaanne märkis, et Bulgaaria kuulub küll NATO-sse, aga maksab jätkuvalt Venemaale märkimisväärseid summasid ammu tarnitud relvastuse ja varustuse remondilepingute eest.

Bulgaaria meedia teatas, et prokuratuuri andmetel tegelesid Vene diplomaadid alates 2016. aastast luurega ka Bulgaaria kodanike kaudu, kellel oli ligipääs sõjatööstuskompleksiga seotud informatsioonile ning kogusid andmeid Bulgaaria armee moderniseerimise ja sõjatehnika tehnilise toetuse kohta.

24 Časa täpsustas, et Bõkov saabus Bulgaariasse alles eelmisel aastal.

Bulgaarias algatati kohtueelne uurimine riigivastaste kuritegude kohta. Nendeks on riigisaladust sisaldava informatsiooni kogumine välisriikide kodanike poolt eesmärgiga edastada see välisriigile või organisatsioonile – Venemaa sõjaväeluurele Moskvas. Bulgaaria peaprokurör Ivan Gešev informeeris juurdluse käigust ametlikult välisministrit.

24 Časa märkis, et tegemist on juba kolmanda Vene diplomaatide Bulgaariast väljasaatmise juhtumiga aasta jooksul.

Jaanuari lõpus saatis Bulgaaria välja kaks spionaažis kahtlustatud Vene diplomaati. Üks tegeles uurijate sõnul alates 2017. aastast andmete kogumisega Bulgaaria valimiste kohta. Teine kogus alates 2018. aastast energeetikaga seotud informatsiooni. Üks oli Venemaa saatkonna konsulaarosakonna esimene sekretär ja teine töötas kaubandusesinduses.