Täna kell 14 alanud meeleavaldusega, mille korraldajad on ristinud "uue Valgevene marsiks", püüab opositsioon näidata, et protestiliikumine on hoolimata võimudepoolsest hirmutamisest endiselt elujõuline.


Osalejate arv võib jääda siiski mõnevõrra alla möödunud nädalal toimunud Valgevene lähiajaloo suurimale meeleavaldusele, sest ilmaprognoos lubab vihma ja julgeolekujõud on püsitanud osadele kesklinna viivatele teedele tõkked. Ühtlasi on suletud mitu metroojaama. Ühismeedias levivad teated linna jõudnud militaarkonvoidest, ent ei ole veel teada, kuhu need suunduvad.

Aktsioonid on väldanud terve käesoleva nädala ning politsei ei ole neid erinevalt varasemast laiali ajanud, kuid laupäeval lubas president Lukašenka protestide küsimuse järgnevate päevade jooksul „lahendada“, vihjates nende võimalikule uuele mahasurumisele.

Lukašenka kordas laupäeval, et palus Venemaa presidendil Vladimir Putinil sekkuda ja aidata. Putin on siiani hoidunud otsesest sekkumisest, kuid pidas reedel oma julgeolekunõukogu istungi, et arutada Valgevenes toimuvaid sündmusi.

Euroopa Liit kuulutas sel nädalal Valgevene valimised kehtetuks ja kutsus Lukašenkat üles pidama läbirääkimisi opositsiooniliidrite, sealhulgas Svetlana Tsihhanovskajaga, kes kandideeris valimistel kauaaegse riigipea vastu, kuid põgenes valimistejärgsel päeval võimude survel Leetu.

Tsihhanovskaja andis reedel oma esimese pressikonverentsi pärast Valgevenest lahkumist, öeldes, et naaseb riiki alles siis, kui tal on seda turvaline teha. Valgevenelased "ei nõustu kunagi" Lukašenka jätkuva võimulolekuga, ütles ta.

Lukašenka on aga teinud selgeks, et ei plaani järeleandmisi teha, kiites julgeolekujõude laitmatu töö eest massirahutuste mahasurumisel ja öeldes, et ta pigem sureb, kui annab võimu ära ja laseb korraldada uued valimised. Tema prokurörid on algatanud kriminaalmenetluse opositsiooni moodustatud koordinatsiooninõukogu suhtes ning kaks selle juhti kutsuti juba reedel ülekuulamisele.

Viimased on aga väitnud, et neid see ei heiduta, märgib Guardian.

"Me teame, et see ei lõpe kohe ja teame, et meil on veel teekond ees," ütles Guardianile reedel uude koordinatsiooninõukogusse asunud endine kultuuriminister Pavel Latuško. „Kuid see ei ole pikk teekond. Inimesed ei nõustu enam vanamoodi elama. Isegi kui neil õnnestub täna toimuv protest laiali ajada, naaseb see homme veelgi suurema jõuga. “