Sadama tänaval asuvast klubist LAEV on Kadrioru keskpaika linnulennult umbkaudu kaks kilomeetrit. Distantsist hoolimata olla "hea tuule" korral võimalik öötundidel eristada läbi une kaasa klubist kostuvaid meloodiaid - just sedavõrd selged on ühe kesklinlase sõnutsi helid, mis läbi akende und segama kostuvad.

Samalaadi helivõnked jõudvat Kadriorus elavate inimesteni soodsa tuulesuuna puhul ka näiteks Viru Keskuse parkimismaja katuselt. Kuigi keegi sajaprotsendilise kindlusega ei lajata, jõutakse arutelus arusaamani, mille kohaselt võib klubil LAEV ning sealsel alal möödunud nädalavahetusel aset leidnud festivalil Võnge nende uneprobleemidega üht-teist tegemist olla.

Kadriorglased imestavad: kuidas saab klubi LAEV mängida välialal muusikat varahommikuni, kui näiteks laululaval toimuvad üritused peavad alati kesköö kanti oma otsa leidma?

Linnaosavalitsus uurib juhtumit

"Erinevus klubis LAEV ja lauluväljakul toimuvate ürituste vahel seisneb selles, et lauluväljakul toimuvad tavaliselt avalikud üritused, mis on reeglina ühekordsed ja lühiajalised," selgitas Delfile Anu Aus, Tallinna Kesklinna vanema kohusetäitja.

Ta lisas, et sellistel juhtudel on vaja taotleda linnalt luba, mida reeglina ei väljastata pärast kella 00.00 toimuvaks ürituseks (eranditeks võivad olla näiteks linnale või riigile tähtsad sündmused, rahvusvahelised üritused ja muud sarnased juhtumid). Ent kuna klubi tegevus oma territooriumil kuulub pikaajalisse kategooriasse, ei kvalifitseeru see avalikuks ürituseks linnaruumis.

"Mõistagi ei tähenda see, et klubi saaks eirata korrakaitseseadust," sõnas Aus. "Oma tegevusega on ettevõtjal keelatud tekitada teisi isikuid oluliselt häirivat müra või valgusefekte."

Kuigi politseisse olla klubi suhtes üks avaldus tehtud, pole Kesklinna valitsus ise saanud kõnealuse asutusega seoses mitte ühtki kaebust. Ent kuna öörahu tagamine on linnaosavalitsusele oluline, ollakse siiski politseiga sel teemal pidevas suhtluses.

"Eelnimetatud avalduse osas tuvastatakse esmalt olukorra tõsidus ja ulatus, sest varem ei ole kõnealuse kohaga probleeme olnud," selgitas Aus edasist tegutsemist. "Edasi saab koos ööklubi omanikega püüda leida sobivat lahendust."

Kui viimane ei peaks õnnestuma, on linnaosavalitsus valmis omalt poolt korraldama kõikide osapoolte kokkusaamise olukorra lahendamiseks.

Klubi LAEV: oleme koostööaltid

Peo kolimine välialale on tingitud puhtalt COVID-19-ga seotud olukorrast - nii märkis Delfile klubi LAEV. Seda selleks, et tagada kõikidele asjaosalistele suurem ohutus. Lisaks olla ka kontserdid pandud toimuma möödunudaastase praktikaga võrreldes tunduvalt varasemale kellaajale.

Tuleb välja, et ettevaatus öistel tundidel tegutsemise puhul on korraldajail üsnagi suur - mööda linna käiakse lausa detsibelle mõõtmas, vältimaks kaaskodanike seas rahulolematust.

"Oleme hooaja algusest peale jälginud helitugevust öörahu perioodil," teatas klubi kõneisik Delfile. "Meil on helimees alati majas, oleme käinud igal ööl lähemal asuvate elamute juures helitugevust testimas - ning reguleerinud heli vastavalt sellele - ja meiega on otse ühendust võetud vaid kahel korral, mida oleme mõlemat arvesse võtnud."

Klubi LAEV toonitab, et ootab murelisi alati ühendust võtma otse klubiga.

"Sellisel kujul saame vastavaid aadresse ka öö jooksul külastada - kuna elumaju meil ümber ei ole, käime ka kaugemal," kinnitati LAEVast.

Klubi kõneisik märkis, et kolmeaastase tegutsemisperioodi jooksul on asutuse poole pöördutud "väga üksikutel kordadel".

"Täna meil linnaelanikelt rohkem konkreetseid kaebusi ega infot pole tulnud, et kelleni või mis kujul muusika veel kostuda võib. Oleme koostööaltid probleemide lahendamisel," sõnati lõpetuseks.