Reede õhtul läkitas rahandusministeeriumi ametnik erikomisjonidele kirja, milles öeldi, et erikomisjon ei toimu, kirjutas Õhtuleht. Korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Katri Raik peab seda lubamatuks. „Ühe erakonna minister astub suukorvistama riigikogu liikmeid. Praegu teeb Martin Helme selle katse,“ võttis Raik kokku Helme sammud. Korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe sõnul on olukord omapärane, sest üks minister ei saa öelda, kas erikomisjon toimub või mitte.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Jürgen Ligi sõnul soovivad komisjonid ministrilt näha advokaadibürooga sõlmitud lepingut, tahavad kuulda selle eesmärkidest ja sõlmimise asjaoludest.

“Küsimusi selle lepingu kohta on kuhjunud palju ja Martin Helme avalikud kommentaarid nendele on sedavõrd väljakutsuvad, et Riigikogu ei saa enam oodata korraliste istungiteni ning peab ministri välja kutsuma erakorraliselt. Erikomisjonide sekkumist vajab ministri komme olla väga retooriline, kuid mitte sisuline ning eirata riigivalitsemise häid tavasid ja pädevat nõu,” rääkis Ligi.

Katri Raik märkis reedel, et läbipaistvus on hea poliitika lahutamatu osa. „Kuna rahandusministri tegevus on olnud läbipaistmatu, on erikomisjonid sunnitud tema sõlmitud lepingut ja sellega seotud asjaolusid kontrollima,” lisas ta.