Siseminister Mart Helme ütles "Aktuaalsele kaamerale", et nii suhted soomlastega üldiselt kui ka tema läbisaamine näiteks Soome ametivennaga on head, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Ta paneb kriitikat pahaks hoopis Tiidole.

"Ma ütleksin, et Harri Tiido pani oma diplomaatilisele karjäärile väga inetu ja madala punkti. Ei ole ikkagi diplomaadile kohane oma valitsust ja ministrit ja valitsuserakondi niimoodi kritiseerida. See lihtsalt ei sobi," ütles Helme.

Harri Tiido loobumine suursaadiku ametist ja lahkumine välisteenistusest

President Kersti Kaljulaid kutsus Eesti suursaadiku Soomes Harri Tiido ametist tagasi tema enda soovil.

Yle kirjutab, et 66-aastane Tiido lahkus kahel põhjusel, millest üheks on kõrge vanus ja teiseks lahkarvamused ametisoleva Eesti valitsusega.

"Minu maailmavaade erineb nii palju meie praeguse valitsuse maailmavaatest. Arvasin, et kui nemad tagasi ei astu, siis võib-olla on kõige parem, kui mina astun tagasi," ütles Tiido Ylele.

Tiido märkis, et teda häirivad eriti Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) avaldused.

"Nad ahendavad või on juba ahendanud Eesti rahvusvahelisi konkurentsitingimusi. Ja nad on ka Eesti ja Soome suhteid halvendanud, nagu kõik teavad," tõdes ta.

Tiido mainis muuhulgas mullust juhtumit, kus EKRE toonane esimees siseminister Mart Helme kritiseeris teravate sõnadega Soome valitsust ja nimetas peaminister Sanna Marini "peaministriks saanud müüjatüdrukuks".