Põlissoomlaste parlamendifraktsioon kogunes täna erakorralisele nõupidamisele, mille teemaks oli „fraktsiooni tegevus seoses Sanna Marini valitsuse läbirääkimiste tulemusega Euroopa Liidu abipakettide üle”.

Fraktsiooni esimees Ville Tavio ütles pressikonverentsil, et Euroopa Liidu suurt taastumispaketti peaks saama arutada kogu Eduskunta ja ära kuulata tuleks ka opositsioon, vahendab Helsingin Sanomat.

Nii saaks Põlissoomlased Euroopa Liidu tippkohtumisel toimunud läbirääkimiste tulemuse usaldushääletusega siduda. Parlamendi istungite vaheajal seda teha ei saa.

„Peaminister ei tohi parlamendi istungite vaheaega ärakasutades püüda oma võimu kasutamises mööda minna Eduskuntast, mis tegutseb rahva valitud kõrgeima otsustusorganina,” ütles Tavio.

Tavio sõnul ületas Marin läbirääkimistel oma volitusi ega järginud parlamendi põhiseaduskomisjoni juhiseid.

„Valitsus seadis teiste EL-i riikide huvid oma maa omadest ettepoole,” lausus Tavio.

Põlissoomlaste fraktsiooni aseesimees Jani Mäkelä vihjas täna hommikul Twitteris, et peaminister Marin peab oma puhkuse tühistama. Marin oli just kirjutanud, et jääb „lõppude lõpuks ränga kevade ja suve alguse järel puhkusele”, vahendab Helsingin Sanomat.

„Muide ei jää või vähemalt peab naasma poole pealt,” kirjutas Mäkelä.

Mäkelä on ka Soome Euroopa Liidu läbirääkimiste eesmärgid kindlaks määrava Eduskunta suure komisjoni esimees. Mäkelä sõnul kiitis Marin heaks Euroopa Liidu aluslepingu likvideerimise.

Tavio kirjutas eile Twitteris, et Põlissoomlased ei lepi „Sanna Marini ja tema valitsuspartnerite Soomele tõsiselt kahjuliku tegevusega”.

Juba esmaspäeval ütles Tavio, et „Marini otsus Soome maksumaksjate raha ära kinkida rikub põhiseadust”.

Tavio viitas Eduskunta põhiseaduskomisjoni juunis antud hinnangule, mille järgi „valitsus ei peaks asja käsitlemise praeguses faasis heaks kiitma või edendama praegu pakutud liidu laenuvõtmist ja liikmesriigi sellega seostuvat vastutust abistamisvormis toetusmeetmete eest”.

Põhiseaduskomisjoni esimees Johanna Ojala-Niemelä ütles eelmisel nädalal, et komisjoni üksmeelse arvamuse järgi ei takistanud see seisukoht Soome osalemist läbirääkimistel.

Euroopa Liidu valitsusjuhid saavutasid esmaspäeval lõppenud tippkohtumisel poliitilise kokkuleppe järgmise seitsme aasta eelarve ja uue taastumispaketi üle. Taastumispaketi raames jagatakse liikmesriikidele toetusi ja laene kokku 750 miljardi euro väärtuses. Euroopa Liit finantseerib paketti laenu võttes.

Soome sissemaksu osa sellega kasvab.