10. juulil pidid kolm võrdse kohtlemise eest seisvat projekti saama selle aasta kolmanda makse, mis aga nüüd rahandusministri korraldusel viibib. Rahandusministeerium leidis, et kõnealuste projektide sisu ei paigutu hasartmängumaksu seaduses esitletud kasutusalade loetelu alla.

Kiige sõnul ei ole maksete peatamiseks õiguslikku alust. "Need on organisatsioonid, mis on saanud rahastust erinevatele projektidele läbi aastate. Nad toimivad usus ja teadmises, et riik on oma tegemistes järjepidev ja peab sõna. Keset eelarveaastat otsustada, et 13st partnerist kolm enam raha ei saa, pole õiguslikult pädev ega väärikas käitumine," ütles minister.

Kiik rõhutas, et debatti selle üle, kas ja kuidas võrdse kohtlemise eest seisvaid ühinguid ja projekte toetada, võib pidada, aga keset aastat ei saa neid ühepoolse aktsiooniga rahast ilma jätta.

"Eriarvamusi ei saa lahendada ühepoolselt ja jõumeetodil. Need asjad tuleb omavahel rahumeelselt läbi rääkida ja mina olen selleks valmidust näidanud," ütles Kiik.

Sotsiaalministeerium koostab parasjagu rahandusministeeriumi korraldusele kirjalikku vastust, mis loodetakse lähipäevil teele läkitada. Kiige sõnul ootab ta, et kõnealused projektid saavad juulikuise ettenähtud makse kätte esimesel võimalusel.

Ettenähtud maksed viibivad
Sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Oskar Lepik selgitas, milliste ühingute projektid raha ootavad.


Strateegilise partnerluse raames on hasartmängumaksu toel saanud muude projektide seas toetust (perioodil 2020-2021):

  • Eesti Inimõiguste Keskus summas 400 000 eurot ehk 200 000 eurot aastas. Eesti LGBT ühing on nende partner, kuid mitte ametlik taotlejal.
  • Eesti Naisühenduste Ümarlaud (ENÜ) summas 135 000 eurot.
  • Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus (ENUT) summas 215 000 eurot.
Juuli 2020 seisuga on tehtud projektidele kaks makset, kolmas makse pidi toimuma 10. juulil. 

ENUT-i juhitavad projekti partnerid on MTÜ BPW Estonia ja MTÜ Oma Tuba, Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE.

ENÜ juhitava projekti partneriteks on Eesti Lasteaednike Liit, Eesti Maanaiste Ühendus, MTÜ Eesti Naistoimetajad.