Lääneranna vallavalitsuse avalike suhete spetsialist Kristina Kukk selgitas, et 8. aprillil toimus hooldekodus laustestimine. Kõik proovid, nii töötajate kui elanike omad, osutusid negatiivseteks.

"Hooldekodu jätkas oma senist tegevust tavapärases rütmis, järgides terviseameti poolt edastatud nõudeid. 8. mail otsustas Lihula hooldekodu juhataja end kerge nohu tõttu testida," kirjeldas Kukk. Palavikku ega köha Lihula hooldekodu juhatajal Vanda Birnbaumil polnud. Oma töö tõttu pidas ta targemaks siiski testimine ette võtta.

"Järgmisel hommikul saabus positiivne vastus ning hooldekodu juhataja jäi kaheks nädalaks karantiini. Koostöös terviseametiga selgitati kohe välja inimesed, kes juhatajaga kõige enam kokku puutusid ning 10. mail tehti neile testid ning need osutusid negatiivseteks. Ka kordustestid olid töötajatel negatiivsed," rääkis Kukk.

13. mail viidi Lihula hooldekodus taas läbi laustestimise ja järgmisel hommikul said positiivse vastuse kolm ühes majas elanud prouat, kes kohe teistest isoleeriti ühe töötajaga eraldi majja.

"Maja, kus nakatumine aset leidis, on teistest osakondadest eraldi ja mingit kokkupuudet teiste klientide ja töötajatega ei ole. Ettevaatusabinõuna pandi ka niinimetatud naistemaja karantiini, seega väita, et haigeid isoleeriti kehvasti, ei saa," sõnas Kukk. Eilsete testide põhjal pole ükski töötaja peale juhataja rohkem koroonasse nakatunud.

Üheksa haigusnähtudega hooldekodu elanikku viiakse Pärnu haiglasse. Ülejäänud koroonaviirusega haiged, kellel haigussümptomid puuduvad, on endiselt isoleeritud päevakeskuses.

Lihula südamekodus on 87 hoolealust ja 46 töötajat.

Lihula hooldekodu juhataja Birnbaum ei soovinud juhtunut kommenteerida.