Bright on varem öelnud, et ta vabastati eelmisel kuul ametist, sest väljendas muret president Donald Trumpi propageeritud raviviisi üle, vahendab BBC News.

Oma tunnistuses hoiatas Bright, et USA „võimaluste aken” koroonaviiruse vastu tegutsemiseks on sulgumas.

„Kui me ei suuda oma reageerimist kohe parandada, teadusepõhiselt, kardan ma, et pandeemia läheb hullemaks ja pikeneb,” ütles Bright. „Ilma parema planeerimiseta võib 2020 olla süngeim talv moodsas ajaloos.”

Bright ütles kongressi alamkomiteele, et sai jaanuaris e-kirja, mida ta ei unusta kunagi, meditsiiniliste kaitsemaskide tarnijalt, kes hoiatas tõsise puuduse eest.

„Ta ütles... me peame tegutsema. Ja ma surusin seda edasi HHS-i (USA tervishoiuministeerium – toim) nii kõrgele tasemele, kui suutsin, ega saanud mingit vastust.”

Brighti sõnul oli tema ametist vabastamine selle tagajärg, et ta nõudis, et kongressi koroonaviirusega tegelemiseks eraldatud raha suunataks „ohututesse ja teaduslikult kontrollitud lahendustesse, mitte ravimitesse, vaktsiinidesse ja muudesse tehnoloogiatesse, millel puudub teaduslik väärtus”.

„Ma võtsin tollal sõna ja annan praegu tunnistusi, sest selle surmava viirusega võitlemisel peab teejuht olema teadus, mitte poliitika või omapoiste eelistamine,” lisas Bright.

Sel kuul esitatud vilepuhuja kaebuses öeldakse, et Bright kõrvaldati biomeditsiiniliste uuringute ja arenduste ameti (BARDA) direktori ametist poliitilistel põhjustel.

Bright väidab, et ta kõrvaldati veidi pärast artikli avaldamist klorokviini kohta, mille allikaks ta enese sõnul oli.

President Trump nimetas malaariaravimit hüdroksüklorokviini potentsiaalseks olukorda läbimurde toojaks Covid-19 ravis, kuigi paljud eksperdid hoiatasid, et see ei pruugi mõjuda või võib olla isegi ohtlik.

Brighti kaebuses väidetakse, et ta otsustas ajakirjanikuga rääkida, sest valitsusametnikud keeldusid tema hoiatusi kuulamast.

Bright ütles, et oli tema kohus kaitsta elanikkonda ravimite eest, mis tema arvates kujutasid endast tõsist ohtu elanikkonna tervisele ja ohutusele.

Pärast Brighti esinemist kongressi ees ütles Trump ajakirjanikele: „Ma ei tunne teda. Ma ei ole temaga kunagi kohtunud. Ma ei taha temaga kohtuda. Aga ma vaatasin teda ja ta näib vihase, pahase töötajana, kes ausalt öeldes mõnede inimeste sõnul ei teinud eriti head tööd.”

Tervishoiuminister Alex Azar väitis, et ametnikud järgisid Brighti soovitusi.

„Kõik, mille üle ta kaebas, saavutati, see millest ta rääkis, tehti ära,” ütles Azar.