Päeva tähtsamad sündmused:

- Valitsus kinnitas täna laevanduskontserni Tallink Grupp 100 miljoni euro suuruse käibekapitalilaenu põhitingimused, mis võimaldab ettevõttel katta selle aasta opereerimiskulu. Laenu tähtaeg kolm aastat ja laen tuleb tagastada ühes osas laenutähtaja lõpus. Intress on 12 kuu EURIBOR pluss kaks protsenti aastas. Lepingutasu moodustab 0,1 protsenti laenulimiidi summast. Tallink soovis ise saada riigilt likviidsuslaenu 150 miljonit eurot.

- Valitsus otsustas, et järgmise nädala teisel poolel leevenevad Eesti ja Soome vahelise piiriületuse piirangud ning taastub Eesti, Läti ja Leedu elanike ja neis riikides seaduslikult viibijate vaba liikumine. Eriolukorra juhi, peaminister Jüri Ratase korraldusega leeveneb alates 14. maist piirang, mille kohaselt pidid Soomest Eestisse saabuvad inimesed jääma piiriületuse järel 14 päevaks isolatsiooni. Kui seni võisid Eestis elavad, kuid Soomes tööl käivad inimesed ilma selle nõudeta Eestisse saabuda kuni üks kord nädalas, siis järgmisest neljapäevast saavad nad Eesti ja Soome vahel liikuda ka tihedamini.

- Pinged Kuressaare haiglas kuhjuvad: ravijuht Edward Laane vastu pöördumise teinud arstid-haiglatöötajad täna sisulisi kommentaare jagada ei soovi, viidates vajadusele oodata ära haigla nõukogu otsus. Samas on arste, kes Laanet kaitsevad. Toetuspositsioonile asus ka Kuressaare kiirabi. Kuressaare haigla nõukogu koguneb tekkinud vastasseisu arutama järgmisel neljapäeval. Nõukogu esimees Kalle Laanet ütles, et enne hinnangute andmist peab nõukogu esmalt omakeskis maha istuma ja teemat arutama.

- Hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 58 inimest (-3 ööpäevaga), neist 5 (+1 ööpäevaga) on juhitaval hingamisel. Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1 279 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 5 ehk 0,4 protsenti osutusid positiivseks.

- Valitsusjuht Jüri Ratas väisas täna Saaremaad, et kohtuda vallajuhtidega, Kuressaare haigla esindajatega ning kriisikomisjoni liikmetega. Peaminister avaldas lootust, et paljud Eesti inimesed leiavad tänavu suvel tee koroonakriisiis pihta saanud Saaremaale puhkust veetma. Turiste ootavad pikisilmi ka hiidlased: Hiiumaa Arenduskeskus ja Visit Hiiumaa alustasid lugude avaldamist, kus inimesed tutvustavad enda pilgu läbi Hiiumaad ja kutsuvad külla. Tänasest on mandri ja saarte vaheline transport taas avatud ka neile, kel puudub seal sissekirjutus.

- Riigikantselei tellitud uuringust nähtub, et koguni 47 protsenti inimestest liigub väljas samamoodi nagu enne eriolukorra kehtestamist. Maske kannab vaid veidi üle viiendiku elanikest. Uuringu läbi viinud Turu-uuringute AS-i juhtaja Tõnis Stamberg lausus, et kui eelmistel nädalatel muretsesid inimesed esmalt viiruse leviku ja enda ja teiste tervise pärast, siis nüüd hakkab üha enam tooni andma mure majanduse edasise käekäigu pärast ning sissetulekute vähenemine.

- Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai toonitas keskpäevasel pressikonverentsil haiguse leviku edasisest prognoosist rääkides: "Meie eesmärk ei ole tekitada hirmu ega paanikat, aga on asju ja eeldusi, mille peale me peame täna mõtlema. Ja üks laialt levinud fakt on, et kuna haigus levib organismide vahel, siis on pigem ebatõenäoline, et see haigus kuidagi ära kaob. Seda, kuidas ta levib, seda me muidugi hetkel tulevikku vaadates ei näe. Aga me peame seda teadvustama. Arvestame teadmisega, et pandeemia võib kesta kaks aastat vähemalt, võibolla ka rohkem. Haigus pigem tuleb tagasi lainetena."

- Valitsus kiitis heaks määruse, millega toetatakse ettevõtjaid, kelle kaubandus- ja teeninduspinnad asuvad eriolukorra ajal suletud kaubanduskeskustes. Toetuse summa on kuni 25 protsenti ühe kuu rendimaksest. "Oluline on seejuures, et omapoolse soodustuse teeb ka kaubanduskeskus ehk rendileandja, ja kaupmees tasub ise samuti osa rendist. See tagab, et edasi tegutsevad elujõulised ettevõtted," ütles rahandusminister Martin Helme.

- Transpordiühendused taastuvad tasapisi. Lux Express andis teada, et eriolukorra leevendamine on tõstnud Eesti-siseste reisijate hulka, mistõttu toob ettevõte liinile tagasi 18 väljumist kuues suunas. GoBus teatas, et taasavab kahe nädala jooksul vähemalt 20 kaugliinide väljumised. Lennuettevõte Transaviabaltika taasalustab homsest lende Tallinnast Kuressaarde ja Kärdlasse ja tagasi.

- Saabus ametlik kinnitus, et 21. juulil Tallinna Lauluväljakul toimuma pidanud Saksamaa rokkbändi Rammsteini kontsert jääb koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud piirangute tõttu ära. Hetkel pole kindel, kas sündmus lükatakse edasi. "Tulenevalt erinevate riikide piirangutest, mis mõjutavad nüüd pea kõiki planeeritud kontsertide kuupäevi, ei saa kahjuks toimuda Rammsteini 2020. aasta staadioniturnee," seisab bändi kodulehel. "Bänd hetkel uurib, kas oleks võimalik turnee edasi lükata ning annab oma otsustest fännidele lähiajal teada. Seni kõik ostetud piletid kehtivad."