Päeva olulisemad sündmused:

- Turu-uuringute AS viis läbi uuringu, mille tulemuste kohaselt on Eesti inimeste hoolsus viiruse leviku takistamisel on hakanud langema. Viimase kolme nädala vältel on kõiki juhiseid järgivate elanike osakaal langenud ligi kümne protsendipunkti võrra 80 protsendilt 70-le. Ka elanike kodus püsimine on viimastel nädalatel märkimisväärselt vähenenud. Kodus püsib 51 protsenti elanikest (langus 11 protsenti).

- Hommikuse seisuga vajab Eestis koroonaviiruse tõttu haiglaravi 72 inimest, neist 7 on juhitaval hingamisel. Võrreldes eilsega vähenes haiglaravil olevate inimeste arv kolme ja juhitavat hingamist vajavate inimeste arv kahe võrra. Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1031 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse testi, millest viis ehk 0,5 protsenti osutusid positiivseks.

- Soome valitsus arutab pühapäeval piiride avamist. Siseministeeriumi kantsler ja Eesti-Soome COVID-19 töörühma asejuht Lauri Lugna märkis Delfile, et esmajärjekorras loodetakse leevendada kahe riigi vahelise pendelrände tingimusi, võimaldamaks inimestele naasta tööle või koju.

- Eile testiti Tammiste hooldekodus 146 inimest, sest tervelt 20 hoolealusel ja töötajal oli selleks ajaks tuvastatud koroonaviirus. Laustestimine näitas eile õhtuse info kohaselt kõigile negatiivseid tulemusi, ütles terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp täna hommikul. "Aga kaks testi läks kordamisele. Ootame tulemusi," ütles Kingsepp.

- Õiguskantsler Ülle Madise palus sotsiaalminister Tanel Kiigel ja terviseameti peadirektor Merike Jürilol kiiresti välja selgitada, mida teha selleks, et haiglatel oleks võimalik sünnitajatele seadud piiranguid leevendada. Kuni eriolukorra lõpuni ei ole koroonaviiruse leviku tõkestamise tõttu isad sünnitustele lubatud. See kehtib juba nädalaid ja sellest on teavitanud kõik haiglad. Sünnitustel on eriolukorra tõttu ka rangemad hügieeninõuded ja ka testimiskohustus.

- Homme kulmineerub Teeme Ära talgupäeva meeskonna üle-eestiline maskitalgute algatus "Teeme Eesti viirusest puhtaks!", mis kutsub üles kõiki eestimaalasi valmistama ja kandma riidemaske. Teeme Ära Facebooki lehel algab laupäeval kell 12 maskiteo otseülekanne, mille käigus juhendab maski valmistamist käsitööõpetaja Anna Lutter.

- Põhja meditsiinistaabi juht Peep Talving tunneb plaanilise ravi taastamisega seoses muret: kui perearstid peaksid suvekuudel puhkama, võib see erakorralise meditsiiniosakonnad ülerahvastada. Talving päris terviseametilt ja haigekassalt perearstide töö korraldamise kohta järgnevatel kuudel, et haiglad saaksid ennekõike suvekuudel planeerida eriarstiabi ravitööd. "Märgime, et kui perearstid suunduvad suvekuudel puhkustele, siis arvestades haiglas määratletud teekondasid seoses COVID-19 pandeemiaga, tekitab see haiglate EMOdes põhjendamatu patsientide voo ja EMOd ei pea sellele survele vastu, tekitades teenuse defitsiidi ja haigete rahulolematuse," selgitas Talving.

- USA president Donald Trumpi väitel on ta näinud tugevaid tõendeid, et koroonaviirus pärineb Wuhani teaduslaborist, mistõttu ta vaeb Hiina karistamist uute tollimaksudega. Trump vastas pressikonverentsil küsimusele, kas ta on näinud tõendeid, mis andsid talle "suure kindluse" väita, et koroonaviirus pärineb Hiina Wuhani viroloogiainstituudist, öeldes: "Jah, ma olen." Küsimusele, mille põhjal ta seda väidab, vastas president: "Mul pole lubatud teile seda öelda."

- Hiina on keeldunud Maailma Terviseorganisatsiooni korduvatest taotlustest lubada sel osaleda COVID-19 päritolu uurimisel, teatas WHO esindaja Hiinas dr Gauden Galea. "Me teame, et praegu toimuvad mõned riiklikud uurimised, kuid praeguses etapis pole meid kutsutud nendega liituma," ütles dr Gauden Galea neljapäeval Sky Newsile.