Tammiste hooldekodu juhataja Riido Villupi sõnul on praegu saanud positiivse testivastuse kolm hooldekodu elanikku, kes viibivad Pärnu haiglas ravil. Täna viidi hooldekodus läbi masstestimine ning teiste elanike ja töötajate proovitulemused peaksid selguma homme.

Terviseameti Lääne regiooni juhataja Kadri Juhkam ütles, et viirus võis hooldekodusse jõuda Pärnu haigla õendus- ja hoolduskeskusest, kust üle-eelmisel nädalal toodi patsient Tammistesse. Patsiendi haigekassa lepingu järgne aeg haiglas sai läbi, mistõttu paigutati ta hooldekodusse 9. aprillil ning 10. aprillil olid tal Villupi sõnutsi “esimesed köhatused”. Järgmisel hommikul viidi patsient haiglasse ning tema proov osutus positiivseks.

Koroonapositiivset patsienti, kes Tammiste hooldekodus 9. ja 10. aprillil viibis, testiti enne hooldekodusse lubamist 7. aprillil ning siis oli tema testitulemus veel negatiivne. Sellegipoolest diagnoositi tal neli päeva hiljem koroonaviirus.

16 päeva pärast koroonadiagnoosi saanud patsiendi viibimist hooldekodus viidi hooldekodust haiglasse veel üks hoolealune, kellel oli välja löönud palavik. Ka tema proov osutus positiivseks. Täna viidi haiglasse kolmas hooldekodu koroonapositiivne elanik.

Terviseameti Lääne regiooni juhataja Kadri Juhkami sõnul ei saanud 10. aprillil hooldekodus viibinud koroonapositiivne elanik olla järgmiste diagnoositute otsene nakkusallikas, kuivõrd see tähendaks 16 päeva pikkust peiteperioodi. Juhkam oletab, et nakatumine toimus mõne asümptomaatilise nakatunu, näiteks mõne töötaja vahendusel. Tõde selgub homme, kui tulevad testivastused.

Pärnu õendus- ja hoolduskeskuses ning samas majas asuvas haiglale kuuluvas hooldekodus on tänase päeva seisuga tuvastatud 13 koroonaviirusesse nakatunut, neist kuus hooldekodus ja seitse hoolduskeskuses. Esimene hooldekodu elanik sai diagnoosi 7. aprillil, õendus- ja hoolduskeskuse patsient 12. aprillil.

Need nakatunud viibivad Pärnu haigla COVID-osakonnas ravil. Pärnu õendus- ja hoolduskeskusest ning juuresolevast hooldekodust ei tohi praegu inimesed lahkuda ning keegi ei tohi ka juurde tulla.