Päeva olulisemad sündmused:

- Valitsus otsustas täna pikendada koroonaviiruse levikust tingitud ja algselt 1. maini kehtestatud eriolukorda kuni 17. maini. Eriolukorda pikendati, et oleks jätkuvalt võimalik rakendada tõhusalt meetmeid, mis on haiguse leviku ja kontrolli jaoks endiselt vajalikud. Eriolukorrast sõltumata plaanib valitsus järgmisel nädalal kinnitada kriisist väljumise strateegia, mis näeb ette piirangute etapiviisilise leevendamise eesmärgid, põhimõtted ja piirangutest loobumise kava.

- Nagu teadlased hinnanud, jätkus COVID-19 tõttu haiglaravi vajavate patsientide arvu kahanemine - neljandat päeva järjest 103-ni ehk ööpäevaga kuue võrra, neist kuus on kunstlikul hingamisel. Ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 1108 COVID-19 viiruse testi, millest 16 proovi osutus positiivseks. Ööpäeva jooksul suri Põhja-Eesti Regionaalhaiglas ravil viibinud 69-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 46 inimest, kel diagnoositud koroonaviirus.

- Terviseameti kriisistaabi hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov ütles keskpäevasel pressikonverentsil, et kui Eestis kokku näitab statistika positiivset trendi, siis pealinnas pole pilt nii ilus. "Tallinnas me näeme kahjuks väga väikest, kuid siiski haigestumise kasvu. Ning need haigestumised tulevad sealt peredest või töökollektiividest, kus on ka varasemalt koroonahaigus avastatud. Selge on see, et kui Tallinnas palju ringi liikuda, on alati risk viirus leida," ütles ta. "Vaadates nii nakatumise kui haigestumise numbreid Eestis, siis need on langustrendis, mis on hea. Aga panen südamele kõikidele, et selleks, et see kõver ka nii jääks, peame vähemalt veel kolm nädalat olema kodus. Nii saame tagada, et uut nakkumiste lainet ei tule."

- Ühel kaitseväe õppusel Tornaado osalenud Kalevi jalaväepataljoni ajateenijal tuvastati eile koroonaviirus, ajateenija suunati ravile koduväeossa kaitseväe Paldiski linnakusse. Ajateenija jaokaaslased ja temaga lähiajal vahetuid kokkupuuteid omanud kaasteenistujad, kokku 24 inimest, paigutati Paldiski väeosas isolatsiooni. Nakatanud ajateenija on oma lähedastega ühendust võtnud. Õppus Tornaado lõppeb täna.

- Kui riigikogu opositsioon ütleb, et soovib valitsuse kriisimeetmete leevendamise plaani arutada ka järgmisel nädalal parlamendis, siis spiiker Henn Põlluaas ei näe sellel mõtet. "Kõik on selle asjaga juba nagunii tuttavad, arutelul ei ole eraldi mingisugust sisulist mõtet," ütles Põlluaas Delfile ja pahandas opositsioonierakondadega, et need pole konstruktiivsed.

- Politseijuht Elmar Vaher rääkis keskpäevasel pressikonverentsil, et kriisiajal on ligi veerandi võrra langenud varguste arv, samuti on harvemaks jäänud kelmused. Perevägivalla juhtumitest teavitamine langenud ei ole, joobes juhtide arv liiklus on aga sootuks kasvanud. "Palun andke meile teada, kui näete purjus liiklejaid või teate perevägivallast!" kutsus ta üles.

- Samal ajal, kui valitsus arutab kriisiolukorra piirangute leevendamisel ka võimalust muuta maskikandmine kohustuslikuks, ei kipu Eesti inimesed neid palju ostma - põhjuseks krõbe hind. "On läinud väga kesiselt. Näeme seda, et inimesed väga soovivad maske osta, aga need on kallid. Kuigi me täna müüme kõige odavama hinnaga maske. Ja see on ikkagi liiga kallis inimestele," kommenteeris ERRile Grossi poode pidava ettevõtta juht Raigo Mölder.

- Valitsus otsustas täna suurendada aktsiakapitali Nordica lennufirmas 30 miljoni euro võrra ja selle tingimuseks on Nordic Aviation Group ASi, Regional Jet OÜ ning Transpordi Varahaldus OÜ ühendamine. Uut ärimudelit peab Nordica esitlema valitsusele kahe nädala jooksul. Nordic Aviation Groupi juht Erki Urva kommenteeris, et lähtutakse eeldusest, et järgmiseks suveks on lennumahud taastunud. Selle ajaperioodi üleelamiseks raha peamiselt kasutataksegi. Urva lisas, et ettevõte esitas täna LOT-ile ettepaneku, et poolakad loobuksid enda osalusest Nordicaga kahasse loodud lende opereerivas ettevõttes Regional Jet.

- Rootsi riigiepidemioloog Anders Tegnell ütles raadiointervjuus BBC-le, et liikumispiirangud ei pruugi elusid päästa, sest 50% Rootsi surmajuhtumitest on hooldekodudes, ning Rootsi võib teise lainega paremini toime tulla, sest seal on rohkem immuunsust. Tegnelli sõnul läbis Rootsi epideemia tipu nädal tagasi ja viirus on võinud olla juba kuni 20% Stockholmi elanikest. Samas hoiatas Stockholmi linnapea rahvast täis restorane: teid pannakse kinni, kui asjad ei muutu!

- Hiina jätkab Covid-19 surmajuhtumite tegeliku arvu varjamist, usuvad julgeolekuametnikud Londonis ja Washingtonis, aga Euroopa ametnikud kardavad Hiinaga sel teemal otsesse vastasseisu minna, teatab BBC. Hiina on süüdistusti varjamises eitanud ja on väitnud, et on olnud viirusega võitlemise asjus läbipaistev.

- USA president Donald Trump pakkus, et tuleks uurida, kas koroonaviirust võiks ravida inimese kehasse desinfitseerimisvahendit süstides. Samuti pakkus ta patsientide ravimist ultraviolettkiirgusega. Eilsel koroonaviiruse briifingul Valges Majas esitleti USA valitsuse uuringu tulemusi, mis näitasid, et koroonaviirus näib nõrgenevat päikesevalguse ja kuumuse käes. USA arstid hoiatasid, et Trumpi ideedel võivad olla fataalsed tagajärjed. "See mõte mis iganes puhastusvahendi süstimisest või sissevõtmisest kehasse on vastutustundetu ja see on ohtlik," ütles kopsuarst Vin Gupta NBC Newsile. "See on tavaline meetod, mida inimesed kasutavad, kui nad tahavad ennast tappa."