Saaremaa vallavalitsuse poolt saadetud pressiteates märgiti, et moodustati arstide konsiilium, et arutada Kuressaare haigla edasise toetamise vajadust ja võimalusi mandril asuvate haiglate poolt.

"Saaremaa kriisikomisjon kinnitab, et kohapeal tehakse iga päev tööd selle nimel, et kaitsta saarlaste elu ja tervist, neid ravida ning takistada koroonaviiruse levikut. Samas on igasugune abi ja nõuanded teretulnud, sest üksnes koostöös on võimalik leida parimaid lahendusi," märgiti teates.

Kriisikomisjon ootab ära Kuressaare haigla ja mandrilt tulnud arstide kohtumise ning ettepanekud edasiseks tegevuseks.

Terviseamet teatas täna hommikul, et käivitas strateegilise plaani Kuressaare haigla töökoormuse vähendamiseks ja tavapärase töörütmi taastamiseks. Jätkuravi vajavate patsientide ravi jätkub kõrgema etapi haiglates, otsustas amet.

Kuressaare haigla ravijuht Dr. Edward Laane sõnas ennelõunal Delfile, et haiglaga otsust ei kooskõlastatud. "Tarbetu ja meie jaoks arusaamatu. Ei saa aru, kuidas haigete liigutamine kasu tooks," lisas Laane ja tõi välja ka olulise aspekti - paljud patsiendid on väga raskelt haiged ja ka eakad, ta arvas, et nende transportimine teeb nende tervisliku seisundi veel keerukamaks. Haiglas on kokku 88 voodikohta, hetkel on neist 30 vaba.

Hiljem kirjutati haigla poolt ka sotsiaalmeedias oma põhjendused. "Kuressaare haigla ei näe põhjuseid, et meie haigeid massiliselt oma kodukoha haiglast mandrile sõidutada," märgiti seal.

Südapäeval toimunud terviseameti pressikonverentsil rõhutas hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov, et kui patsient ei soovi olla haiglas mujal kui Kuressaares, siis teda kuskile ei viida. "Teine põhjus patsiendi liigutamiseks on tema tervislik seisund: me saame kõrgetasemega haiglas pakkuda paremat ravi. Konsiilium otsustab, kes patsientidest võiks liikuda muudesse haiglatesse. Massiliselt me kedagi kuhugi viima ei hakka."

Konsiiliumi kuuluvad:
kol-ltn dr Ahti Varblane (terviseameti hädaolukorra meditsiinijuhi asetäitja)


dr Edward Laane (Kuressaare haigla juhatuse liige)


dr Tiit Leis (Kuressaare haigla operatiivstaabi arstlike tegevuste juht)


dr Alan Ollema (KV välihaigla anestesioloog),


dr Kristiina Põld (PERH EMO ülemarst-juhataja)


dr Triin Sadam (pulmonoloogia resident, Tartu Ülikool),


õde Anne Markus (PERH infektsiooni kontrolliõde)


patsientide raviarstid