"Patsient saabus Lääne-Tallinna keskhaiglasse Tabasalu Pihla hooldekodust, haiglas tehti talle positiivseks osutunud Covid-19 analüüs," kinnitas terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar täna Delfile.

Pihlakodu hooldekodude ketti haldava Viru Haigla juhatuse esimees Kadri-Ann Tivas ütles, et mees oli muu terviseprobleemiga juba varem haiglasse viidud. "Meie saime 25. märtsi õhtul info, et haiglas on COVID-19 diagnoosi saanud patsient, kes on olnud Tabasalu hooldekodu elanik. Haiglasse viidi ta nädal varem neljapäeva hommikul, meie teada diagnoositi viirus teisipäeva õhtul ehk rohkem kui viis päeva pärast Pihlakodust lahkumist," sõnas Tivas.

Tabasalu Pihlakodu karmistas neljapäevast veelgi ohutusmeetmeid ja testis koostöös terviseametiga kahe päevaga kokku 36 hooldekodu elanikku ja töötajat. Testiti neid, kel oli võimalik väiksemgi kokkupuude lahkunuga. "Testide tulemused olid negatiivsed, mis annab alust loota, et nakatumine toimus hiljem, kas siis haiglas või teel sinna ning et Tabasalu Pihlakodu on jätkuvalt koroonavaba," ütles Tivas.

Viru Haigla juhatuse esimees rääkis, et hooldekodu on ametlikest soovitustest kogu aeg paar sammu ees püsinud. Lisaks viidi neljapäeval igaks juhuks hoones läbi täielik täiendav desinfitseerimine.

"Võtame olukorda täie tõsidusega ning teeme igakülgset koostööd nii terviseameti, sotsiaalkindlustusameti kui teiste ametkondadega. Hoolime väga oma elanikest ja töötajatest ning anname oma parima, et kõik saaksid end meie juures turvaliselt tunda," ütles Tivas.

Koroona on võtnud kolm elu

Möödunud nädal tõi kurvad uudised. 25. märtsil teatas terviseamet, et Eestis on esimene patsient koroonaviiruse tõttu surnud. Hukkunu oli 83-aastane naine, kes hospitaliseeriti Lääne-Tallinna keskhaiglasse 20. märtsil. Tal oli teada varasem südame-veresoonkonna probleem.

Eile selgus, et Saaremaal Valsi hooldekodus positiivse koroonaproovi andnud 90-aastane kaasuvate haiguste mees suri. Kiik kinnitas pärastlõunasel pressikonverentsil, et koroonaviiruse tõttu suri ka Lääne-Tallinna keskhaiglas 83-aastane meesterahvas, kellest sai haiguse kolmas ohver Eestis.

Tänase seisuga on Eestis kokku tehtud enam kui 11252 testi, nendest 715 ehk 6% on olnud positiivsed. Enim nakatunuid on analüüside tulemuste kohaselt vanusegrupis 60 eluaastat ja vanemad (23%) ning vanusegruppides 40-49 eluaastat (10,5%) ja 50-59 eluaastat (10,5%).