Eile saatis haridusministeerium seoses riigis rangemate liikumispiirangute kehtestamisega lõpuks ka autokoolidele rangema soovituse: õppesõidud tuleks lõpetada. Kui veel eelmisel nädalal oli autokoole, kes eriolukorrale vaatamata viimaseid sõite läbi viisid, siis tänaseks on enamus sellest loobunud.

"Siin eelmisel nädalal umbes kaks (õpetajat - toim) kümnest sõitsid. Tänaseks on nad lõpetanud ja otsus on vastastikune," ütles autokooli Autom juht Alar Hermanson, et autokooli enamus kliente on ikkagi õpilased, kes saavad isegi aru, et peavad karantiini reeglitest kinni pidama. Ka sõiduõpetajad mõistavad tema sõnul, et ei ole mõtet riske võtta.

"Aga on ka vastupidiseid näiteid - üks õpetaja ütles, et nii palju kui on inimesi, on ka arvamusi," ütles Hermanson. Siiski on need paar õpetajat ka nüüdseks sõidud ära lõpetanud - möödunud nädalal lahendasid Hermansoni sõnul lihtsalt sõidutundidele tekkinud järjekordi.

Hermanson küsis tegelikult juba eelmisel nädalal maanteeametilt praeguse olukorraga seoses konkreetset seisukohta - öelgu nad konkreetselt, kas tohib või ei tohi sõiduõpet läbi viia. "Aga kuna hakati ajama ümbernurga juttu, et vaadake ise, siis sellist seisukohta ka vaja pole. Kuni eile tuli haridusministeeriumilt märgukiri, mis ei olnud ka, et peaksime lõpetama, aga "tungivalt soovitame"," rääkis Hermanson.

Autokoolide liidu esimehe Neeme Külmalliku sõnul on eile saadud juhiste järel peatanud tegevuse enamik autokoolidest. Miks nad seda varem ei teinud? Sest autokoolid ei olnud esialgses loetelus nende asutuste hulgas, mis kindlasti kinni pidid minema.

"Eilse seisuga on viimased juhised, et ikka üldse ei tohi kontaktis olla üle kahe inimesega. Tungivalt tuli soovitus katkestada sõidutunnid. Nii palju kui ma tean, siis 90% koolidest kindlasti neid edasi ei tee," rääkis Külmallik, kes ka ise autokooli peab. Tema juhitavasse liitu kuuluvaid autokoole on saja ringis.

Siiski helistab talle kui liidu juhile vahel mõni kolleeg, et miks mõni siiski sõite edasi teeb - soovitustele vilistajad saavad ju nõnda suure konkurentsieelise. "Me ei saa ju ka keelata. Saame öelda, et ei ole mõistlik teha, kindlam on hoiduda," rääkis Külmallik.

Sama saab teha ka maanteeamet, kuid otsustavama võimuga on siin haridus- ja teadusministeerium, kes ka autokoolide tegevuslubade eest vastutab.

"Kuigi vabariigi valitsuse korraldused otseselt ei puuduta õppesõitu, siis kehtestatud meetmete eesmärk on vähendada kontaktide hulka ja seeläbi takistada viiruse levimist," selgitas ministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Margit Kapak, miks üldse eilne teavitus saadeti.

"Samuti esineb oht, et kui õpetaja on nakkusohtlik, siis iga õppesõidu teinud õpilane kannab nakkuse edasi. Soovitame tungivalt õppesõidud lõpetada. Teooriatundide läbiviimine distantsõppel elektrooniliste vahendite kaasabil on vägagi soositud tegevus," selgitas Kapak sõidutundidest loobumise vajalikkust.

Mitte kõik autokoolid ei ole seda soovitust täienisti kuulda võtnud. Üle-Eestiline ehk kõige tuntum autokool Autosõit OÜ on küll teooriatunnid viinud täielikult e-keskkonda, ent sõiduõppega jätkavad nad siiani. Sõltumata siis sellest, et valitsus soovitab ja ühiskond vajab vältiditavate kontaktide vältimist ja võõraste distantseerumist vähemalt kahe meetri ulatuses.

"Olukord on ju sama nagu sõidujagamisteenuste puhul," viitab OÜ autosõidu juhatuse liige Indrek Madar taksoteenuse lubamisele. "Need ranged soovitused on sellised, et me ei keela, vaid kaaluge õppesõidu ära jätmist. Tänase seisuga oleme kaalunud ja hetkel on olukord täpselt selline nagu on," selgitas Madar.

Madara kinnitusel on siiski võetud kasutusele ettevaatusabinõud nagu näiteks sõiduki desinfitseerimine peale iga kliendi sõidutundi. Autod on desoainetega varustatud.

Sõidutundide maht on varasemaga võrreldes Madari sõnul siiski olematu - ligi 10% varasemast.

Aga miks siis ikkagi autokoolidele on pandud range soovitus, mitte konkreetne keeld? Selgitab Kapak: "Kõiki isikute õigusi piiravaid meetmeid kaalutakse väga hoolikalt. Enne otsuse tegemise hindab eriolukorra juht olukorda, konsulteerib teadlaste ja ekspertidega ning ei saa välistada, et kui varasemad meetmed ja/või soovitused ei anna tulemusi, siis rakendatakse uusi kohustusi. Tänasel päeval on juba kehtestatud hulgaliselt piiranguid, mis peaks olema kõigile saatnud sõnumi: püsida kodus ja väljas liikudes hoida distantsi."

"Oleks kõigile lihtsam, kas siis tohib või ei tohi. Oleme praegu kõik eraettevõtjad. Väikepoodnikud ja juuksurid ju hingasid ka kergendatumalt, kui (konkreetne - toim) teade tuli. Ka meil on sama olukord," kirjeldas Hermanson.